Lucka 5 – till alla föräldrar

Som förälder känner du av det redan när du står öga mot öga med den första tomten i den tidiga julskyltningen. Sen går det inte att stoppa. Det ska köpas julklappar, kokas knäck, julpysslas och strykas lucianattlinnen. Kan du stå emot Julstressen? Är det överhuvudtaget möjligt att hitta Julfrid mellan pepparkaksbak och paketinslagning? Här kommer råden som hjälper dig att skapa Julfrid.

December är den mest stressade månaden på året för många föräldrar. Julstressen handlar oftast om två saker – brist på tid och orealistiska förväntningar på julen. Det är svårt att få tiden att räcka till allt det där som, enligt dina egna och andras förväntningar, hör högtiden till och samtidigt sköta allting som vanligt. Dessutom försöker vi skapa en underbar upplevelse för våra barn, något de ska kunna tänka tillbaka på med värme i hjärtat. boy-694763_1920-1

Ta kontroll över tiden
Istället för att jaga vidare i julstressen, ta itu med tidsbristen. Genom att du gör medvetna val kring vad du tycker är viktigt att hinna med, kommer du att känna ett större lugn och inte dras med i hysterin.
• Låt barnen vara med i planeringen och be dem beskriva vad som är viktigt.
• Stryk minst en tredjedel av dina måsten på att-göra-listan och dela ut uppgifter till alla – stora som små.
• Varför ska släktens förväntningar få styra julen? Låt barnen få bestämma var ni ska vara och vad ni ska göra på julen och våga stå upp för deras önskemål.
• Och ska ni fira i ett stort sällskap, gör julbordet till ett knytkalas.

Att ge är att få
Det är lätt att dras med i samhällets konsumtionshets under jultider och det kan vara klokt att som förälder ta ett steg tillbaka och fundera över vad du vill julen ska stå för. Vilka värderingar och traditioner är viktiga?
• Istället för att skriva långa beställningslistor till tomten, pröva att låta barnet plocka ut leksaker de inte använder och skänka till någon insamling. Det ger tillfälle att prata om att alla barn i världen kanske inte är lika lyckligt lottade kring jul och skapar en skön känsla att få vara delaktig till att andra får det bättre.
• Be vänner och släktingar om upplevelser i present till barnen – ett biobesök, en dag på Skansen, utflykt med korvgrillning – de presenterna kommer de att minnas och uppskatta mycket mer än sakerna som hamnar i leksakslådan.
•Om du har ledighet att ta ut, ge då tiden till dina barn istället för att prioritera julstök eller att vara slutkörd när julhelgen ärt över.
Det är vi vuxna som har ansvar för hur familjen firar jul och det handlar både om vad vi konsumerar och vad vi gör för traditioner runtomkring julen. Vem är det du jämför dig med och vems förväntningar behöver du leva upp till? Skapa Julfrid genom att rensa i kalendern och släppa ansvaret över andras jultraditioner. Låt julen bli barnens högtid.

Krönikan är skriven för tidningen Skolfamiljen.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *