Lucka 6 – är julen bara en anledning för att få frossa?

Men vad är det som händer omkring mig? Det bakas, knådas och sätts degar. Det utbyts recept och tas bilder på svällande lussebullar och glaserade pepparkakshus. Det stressar på två sätt – du blir stressad över allt du borde hinna baka och fixa till jul och du blir sterssad för du vill ju inte gå upp i vikt.

Har julen blivit en anledning för oss att frossa? Ett enda långt undantag som resulterar i att vi efter nyår tar nya tag och börjar med vårt nya liv. Men i december minsann då ska vi unna oss. Varför?

Jag brukar hävda att vi lever i ett ätstört samhälle och det syns särskilt mycket nu till jul. Jag läser på en blogg där ena inlägget handlar om hur man bakar nyttigt julgodis och andra inlägget annonserar om en viktkurs. Hur kommer det sig att vi gång på gång gör samma misstag – tror att viktnedgång handlar om att banta. Så länge vi inte tar tag i vår längtan efter att stoppa något sött i munnen kommer vi alltid att föräta oss på gottis – nyttigt eller ej.

Sött är sött – din hjärna kommer alltid att använda det söta till att trösta, belöna – dämpa och förhöja känslor – oavsett om det innehåller kalorier, kolhydrater är arteget eller inte.

Du behöver inte sluta njuta av mat! Sätt inte upp hårda regler för dig själv – gör istället val. Välj att må bra. Välj att tycka om dig själv och din kropp. Välj att behandla dig själv med respekt och ta hand om känslorna och tankarna som ligger bakom suget.

Att sluta med socker, kakor, godis och skräpmat handlar inte om karaktär eller disciplin. Det handlar om att motivation och medkänsla med sig själv. Pepping istället för pekpinnar. Börja med att behandla dig själv som din bästa vän, så lovar jag att ditt sötsug kommer att minska på studs.

Om du vill ge dig själv eller någon du tycker om – en möjlighet att sluta fred med vikten och maten en gång för alla så rekommenderar jag dig att gå min e-utbildning Hållbar viktminskning med ACT Just nu får du 20 procents julrabatt. En tio veckorskurs som du har tillgång till under sex månader, där du får redskapen att förstå varför du äter som du gör och hur du kan lära dig att äta utan oro. Genom långsiktiga förändringar av vanor skapar du en hållbar viktminskning.

cut-1123737_1920

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Lucka 6 – är julen bara en anledning för att få frossa?

 1. Jag inledde december med att väga mig och 5 kg plus sedan 1/7. INTE ok. Så nu bort med allt socker fram till självaste julafton. Ska köra 364:1-metoden helt enkelt.
  Frossa på julaftonskvällen och sen vänta ett år till nästa gång.

 2. Tack för bästa kalendern-så mycket matnyttigt och många bra påminnelser .
  Ja undrar vad kursen hållbar viktminskning med act kostar?

 3. Hej Jonna!
  Tack för varma ord och vad roligt att du är intresserad av Hållbar viktminskning med ACT. Den kostar 1950, men just nu får du 20 procent med koden JUL
  Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *