Lucka 12 – stressforskningen hävdar vikten av egentid

Underbara helg. I lördags hade jag förmånen att få träffa en vän och hennes dotter och vi åt julbord tillsammans. Vi satt ned länge och pratade om allt och njöt av maten.

Igår mötte jag min svärmor i stan och sen gick vi och såg Cirkus Cirkörs föreställning Limit på Dansens hus. Därefter följde hon med mig hem där min livskamrat hade dukat fram middag åt oss. Den här helgen har verkligen innehållit det bästa av allt. Vänner, familj, kultur och varma samtal. Och där emellan har jag ägnat mig åt hundarna och träning. Så det har varit en riktigt bra stresshanteringshelg.

I förrgår – lucka 10 – pratade jag om vikten av att vila hjärnan. Att ge oss själva ordentligt med återhämtning, inte bara sömn, utan att även få mindfulness, yoga eller bara göra ingenting för att vila hjärnan. Idag vill jag prata om en annan viktig del av återhämtningen och det är vad man inom stressforskningen kallar för ”egentid”.
Min tid
Egentid är superviktigt när det kommer till återhämtning, men också något vi prioriterar bort när vi är stressade. Det handlar om att fylla på med kravlösa aktiviteter som är roliga och som jag gör för att ”jag vill!” Aktiviteterna fyller en otroligt viktig funktion i våra kroppar och hjärnor. Bland annat hjälper det oss att fylla på med belöningshormonet dopamin, som vi behöver för att känna motivation och glädje. Dopamin får vi av träning eller aktiviteter som vi blir glada av som ger oss en liten kick.

I egentiden ingår även att umgås med vänner eller vara nära den man tycker om på ett kravlöst sätt och då fyller vi på en annan viktig hormon – oxytocin – som gör oss empatiska, glad och avslappnade. Och det får du av beröring och att prata med någon du tycker om.

Både dopaminet och oxytocinet sjunker när vi stressar, och ju mindre vi har desto känsligare blir vi för stress. Tillslut känner vi ingen ork och ingen motivation och blir nedstämda. När det har gått så långt känner vi oftast inte längre för att göra roliga saker, då är det superviktigt att börja göra det som jag vet om att jag förut tyckte var roligt. Att hjälpa kroppen att fylla på med må-bra-hormon även om det tar emot.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *