Lucka 19 – att vara närvarande.

Varje ögonblick passerar en oerhörd mängd information genom våra fem sinnen. Detta samtidigt som minnen och automatiska tankar uppfyller vårt medvetande. Att hålla allt i vårt huvud, samtidigt som vi tolkar och tar beslut, är troligtvis en övermäktig uppgift. Därför behöver vår hjärna sålla information. Och det är skönt att slippa tänka på hur man gör när man går eller prata varje gång vi behöver det funktionerna, så vi har oerhörd stor glädje av vår autopilot.

I vår snabba värld som ständigt bombarderar oss med intryck, behöver vi kunna sålla för att inte drunkna i alla beslut. Men automatiseringen av tankarna kan göra oss uttråkade och störda av händelser som vi ursprungligen uppskattade och glädjes åt. Tycker du det är lika roligt att cykla nuförtiden som första gången du lärde dig? Eller att köra bil? Är sex lika spännande idag som första gångerna?

Att känna och reagera på autopilot lägger också krokben för oss. Vi handlar, tänker och känner per automatik. Som vi alltid har gjort. Vi äter alltid snabbt. Vi blir alltid irriterade när vår sambo inte torkar av diskbänken. Vi tänker alltid en negativ tanke om oss själva när vi går förbi en spegel.

Att välja själv
Om du för ett ögonblick kopplar bort autopiloten ger det en stor möjlighet – att välja själv. Tänk dig att du får välja hur du ska reagera, tänka och uppleva. Att välja att äta långsamt och njuta av varje tugga. Plötsligt kan du slippa irritationen när din livskamrat inte gör som du vill. Eller tänk om du istället för att tänka en negativ tanke om dig själv, denna gång säger något uppskattande om dina vackra ögon nästa gång du går förbi spegeln. Att få stanna kvar i en upplevelse tillräckligt länge för att få njuta av den. Att få bestämma själv om du ska låta stressen ta över eller inte.

När lever du egentligen livet fullt ut?

De flesta skulle nog svara: När jag befinner mig i ögonblicket, utan vare sig oro eller planering inför framtiden eller reflektion om dåtiden. När jag släpper taget om alla potentiella hot och belöningar för en stund.

Det går att leva fullt ut

Det går att stänga av autopiloten. Du kan göra det i vilken sekund som helst. Det handlar om att ta ett steg tillbaka och bli medveten om det du faktiskt gör i denna stund. Och varje gång du tar ett steg tillbaka och blir medveten om ögonblicket så övar du dig i att leva fullt ut. Små dagliga övningar och uppmärksamma vad som händer omkring dig och inom dig. Utan att ändra på något eller klanka ned på dig själv för att du handlar på autopilot. Din autopilot har en funktion, men det är oerhört befriande att kunna stänga av den och bara uppleva.

  • att verkligen smaka på tuggan du har i munnen och inte göra något annat än just det
  • att lyfta blicken från skogsstigen på din morgonpromenad, släppa tankarna och bara se dig omkring
  • att borsta tänderna som om det var första gången du borstade tänderna
  • att smeka den din älsklings kind utan förväntningar att få tillbaka
  • att stanna upp innan stressen, ilskan eller irritationen tar över och får dig att säga, tänka eller göra något du kommer att ångra
  • känn fötternas kontakt med underlaget
  • lyssna på ljuden omkring dig
  • klä på dig dina kläder med full närvaro

Vilken stund väljer du att leva helt medvetet idag?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *