Att vara lycklig har blivit ännu ett prestationskrav på vår måste-lista.

Jag läste på bloggen Lukaspsykologen om en undersökning kring Facebook som författaren själv stod bakom. Hon hade tittat närmare på våra statusuppdateringar på Facebook och funderat kring gemensamma drag och hur användaren skapade sin egen identitet inför sina vänner. Hon hade kommit fram till att de flesta höll en positiv ton och försökte även att få det mest negativa att låta humoristiskt. Det var en intressant undersökning kring ämnet och det är oerhört roligt att någon fokuserar på att genomskåda de ”nya” medierna. Lukasbloggen höjde ett varnande finger i slutet av sin artikel, där hon menade på att det kunde finnas en risk att vi tog med oss detta lyckotillstånd in i vardagslivet och försökte hålla en positiv attityd till det mesta. Eftersom vännerna ”gillar” de positiva uttalandena, så kan de känslor av sorg, ilska och frustration komma i skymundan. Hon menar att:

”Våra känslor är motivation till olika handlingsmönster och verktyg för att komma vidare när något negativt drabbar oss – samt en uppmuntran till att stanna i det som är bra för oss. Om kunskapen om detta går förlorat – om livet blir ett enda stort cocktailparty där endast pepp och glädje blir tillåtet – kan vi vara i farozonen för att på samhällsnivå drabbas av ökad psykisk ohälsa, med symptom som tomhetskänslor, ångest och psykosomatiska besvär. Detta särskilt om vi undviker att uttrycka våra genuina känslor inför varandra både på Facebook och i Det Verkliga Livet.”

Jag håller med Lukasbloggen om vikten av att kunna våga känna hela spektra med känslor, vilket jag själv har skrivit om under rubriken Det är inte skamligt att må dåligt. Även om jag inte riktigt tycker att Facebook har blivit en gryta av pepp och positiva attityder. Efter en snabb koll på mina vänners statusuppdateringar läste jag om en som var less på livet, en annan var stressad och en tredje var urtrött på sina barns sjukdomar. Så nog finns det utrymme för både sorg och ledsamheter, samt bekräftelse och tröst.


Vi peppar varandra, övar oss i lycka genom att känna tacksamhet, ägnar oss åt positiv psykologi osv – för att uppnå lycka. Men en viktig sak får vi inte glömma bort och det är att det inte är ett misslyckande att lämna utrymme för negativa känslor. Vi behöver inte alltid känna oss optimistiska och tacksamma, utan det är viktigt att även tillåta oss att känna andra känslor och tankar.

Tal Ben-Shahar, professor i psykologi vid Harvard Universitet menar att utmaningen ligger i att tillåta oss själva att vara mänskliga. Vi behöver låta alla känslor finnas, för när vi försöker att tränga undan dem kommer de bara ta ännu mer plats i vårt inre. Om du försöker att inte vara ledsen så är det omöjligt att få sorgen att försvinna, men om du accepterar att du är ledsen så respekterar du dina känslor och behov vilket gör att det blir lättare att fokusera på annat.

Så pressa inte dig själv till att vara lycklig. Du behöver inte skriva glada och humoristiska uttalanden på Facebook om du inte känner dig på det humöret. Försök istället att acceptera och respektera dina känslor som en del av dig. Strategier som att jobba med sin tacksamhet, affirmationer eller att fokusera på det positiva ska kännas lustfyllt och vara roligt – inte ännu ett krav att prestera.  Det kan vara en glädjefull lek, som både på sikt och i nuet ger dig lycka.

Så respektera att du är en kännande människa som förtjänar att vara glad, men ibland är ledsen och arg.

Låt mig förstå att jag inte kan stilla
livet och känslornas havsvågor
men lär mig den enkla konsten
att surfa på livets hav.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “Att vara lycklig har blivit ännu ett prestationskrav på vår måste-lista.

  1. […] bilder vi lägger upp, vad vi säger och vilka grupper vi tillhör. Som jag skrev i ett tidigare inlägg finns det de som menar att Facebook har blivit ett käckt tillhåll  där vi försöker visa oss […]

  2. Visst är facebook ett ställe där vi gärna visar det positiva.
    Helst ska man vara lycklig dygn runt, i annat fall är man looser. Sorgligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *