Tarmar, lever och inflammationer – vägen till ett friskare liv

Jag får så många frågor på hur jag gör för att läka min tarm och varför jag gör det – därför kommer här en sammanfattning.

Bakgrund
Jag fick en autoimmun sjukdom som 16-åring – Sjögrens syndrom (en reumatisk sjukdom som sätter sig i leder och slemhinnor). Troligen är jag född med tarmar som inte var i balans, eftersom jag hade mycket diarré som baby och snabbt visade symptom på allergi för mjölkprotein. Jag är uppfödd på sojavälling, vilket troligen inte var de bästa för tarmarna.

Många forskare ser samband idag mellan tarmarnas hälsa och autoimmuna sjukdomar, att hela vårt immunförsvar skapas i tarmfloran. I hela mitt liv har jag haft problem med värkande och svullna tarmar, det har blivit en del av min vardag så jag har aldrig brytt mig om att söka för det. Ledvärken fick jag bukt med när jag drog ned på socker, gluten och kött när jag var i 20-års åldern. Då trodde jag det var köttet som gjorde skillnad, nu har jag förstått att det troligen var gluten som var den största boven.

De senaste åren har jag mått rätt bra i lederna, har dock fortfarande haft problem med tarmarna och torra ögon och mun. Därför ville jag prova att fokuserat läka mina tarmar för att se om det kunde bli en förbättring. En process som jag var på det klara med att de skulle ta upp till sex månader innan jag får full läkning.

Jag har visserligen läst till Kostrådgivare, men jag är inte insatt eller har själv läst forskning. Så det jag skriver här nedan är saker jag har fått berättat för mig eller hittat i de källor jag refererar till. Framför allt lutar jag mig på kunniga Anna Hallén som hjälpt och stöttat mig i hela denna process.

Tarmen
1. Jag har helt uteslutit gluten och är mycket noga med att läsa innehållsförteckningen på det jag äter. Inget fusk, eftersom det kan förstöra en process som tar upp till sex månader och det vore så trist att börja om.
2. Mjölksyrade grönsaker äter jag minst en gång om dagen, för att tillföra goda bakterier till mina tarmar.
3. Lera är något vi inte får i oss i vårt rena samhälle, men det har många välgörande egenskaper för både tarmar och lever. Därför äter jag en lertablett om dagen. De renaste lerkapslarna hittar du här.
4. Jag har dragit ned på raffinerat socker, mjölkprodukter och fruktos. Äter mycket mat från grunden och ser till att det finns mycket grönsaker på min tallrik varje dag.

Levern
Tarmen behöver också en fungerande lever för att läka. Du kan hitta mycket information om levern här.
1. Pressad citron börjar jag varje morgon med, som hjälper lever med utrensning.
2. Nu har jag de senaste dagarna tillsatt en msk olivoja till min morgoncitron.
3. Levern behöver också pektin som finns i lingon, svarta vinbär eller gröna äpplen – idag åt jag en skål tinade lingon till frukost.
4. Levern blir belastad av medicin (som jag nästan aldrig äter), socker/fruktos och alkohol. Eftersom min läkning känns väldigt tuff, har jag bestämt mig för att underlätta leverns funktion genom att undvika alkohol i fyra veckor.

Inflammationen
Min inflammation har under processen blossat upp i höfter och knän, samt att torrheten i slemhinnorna har blivit värre. Jag har också blivit svullen i kroppen. Det jag gör för att hantera det är:
1. Dubbel dos Omega 3. Hälften av min dos kommer från Grönläppad mussla som samtidigt innehåller en massa annat bra för lederna.
2. MSM, det vill säga svavel som är bra för leder om man har brist på detta.
3. Försöker att få i mig antingen ingefära eller gurkmeja varje dag.

Stressen
1. Ett kort yogapass eller mindfulness flera gånger i veckan.
2. Har börjat tejpa munnen på natten.
3. Andingsminuten
4. Rörelse i den mån ledinflammationen klarar det – hundpromenad eller lättare styrketräning. Idag ska jag prova spinning igen och se hur knäna klarar det.

Är det svårt att undvika och avstå vissa saker, äta kosttillskott och ta tid till andning och rörelse. Nej. Det är sex månader av mitt liv och det som väntar på andra sidan är så mycket värdefullare än att äta en kanelbulle idag. Troligtvis kommer jag om sex månader dessutom ha gjort detta till en levnadsstil och inte vilja gå tillbaka. Små rutiner varje dag som inte tar längre än 10 minuter av hela dagen och rörelsen är något jag aldrig vill prioritera bort.

Det är tufft att kämpa med ledsmärta, svullnad och andra jobbiga symptom på läkningsprocessen – men vad är alternativet när jag kommit så här långt? Att börja käka skogaholmsmacka med sylt och oboy? Nej, jag behöver inte mackor, snask och ett glas mjölk. Jag behöver min kropp. Jag vill springa i skogen igen, jag vill känna mig lätt och fri i kroppen, jag vill kunna svälja utan att dricka vatten samtidigt och slippa oroa mig för mina tänder, jag vill slippa vakna mitt i natten av hosta eller torr mun, jag vill någon gång i livet ha en platt mage som inte värker och känna mig full av energi och klar i huvudet.

Därför har jag inget alternativ. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

1 kommentar till “Tarmar, lever och inflammationer – vägen till ett friskare liv

  1. HEj maria,
    Kanske finns ett senare inlägg med uppdatEring men ställer frågan hÄr. Är så nyfiken, hur det har gått för dig? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *