OAS – hjälper dig att komma ihåg vad som är viktigt

Vi hamnar alla i situationer där vi vill göra tvärt emot vad vi har bestämt oss för. Du vill inte gluten, men nu serverar dina vänner dig hemmagjord pasta som du älskar mest av allt. Du vill har bestämt dig för att inte äta på kvällen, men så känner du dig så rastlös och vet att ni har glass i frysen. Du vet att du behöver den där kvällspromenaden, men känner dig otroligt omotiverad när det väl är dags. Du känner säkert igen dig.

Jag hamnar ofta där och ibland väljer jag att vara snäll mot mig själv. Igår kväll åt jag en skål glass, fast jag vanligtvis försöker undvika raffinerat socker och det var så in i norden gott och precis vad jag ville ha. Det fick vara så.

Men jag har en liten formel som hjälper mig varje dag att knyta ann till det som är viktigt i livet, så mina värderingar får styra mina val – inte mitt sug eller mina känslor. OAS. Enkelt att komma ihåg. Lätt att använda.

  • Observera – ta in vad som händer omkring dig eller inom dig. Är du stressad, trött eller kanske irriterad? Eller är det omständigheter som frestar dig? Vad känner du? Vad upplever du?
  • Acceptera – öppna upp för det du känner. Vad det än är som surrar låt det få vara där. Du behöver inte tycka om det. Du behöver inte vilja känna som du gör, men istället för att försöka fly ifrån obehaget låt det vara där.
  • Sök värdet – nu först kan du söka efter det du tycker är viktigt. Vilken slags människa vill du vara? Är du en människa som prioriterar din hälsa? Är du en människa som vill vara stark och frisk? Är du en människa som vill känna lugn inombords? Låt det du tycker är viktigt få styra dina handlingar, inte ditt sug eller flykten från obehagliga känslor. Du bestämmer vilken människa du vill vara.

Prova nästa gång du känner dig driven att göra tvärt emot vad du egentligen har bestämt dig för, så får du se vad du upplever.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “OAS – hjälper dig att komma ihåg vad som är viktigt

  1. Klokt och bra inlägg. Att stanna upp och tänka är svårt i stunden men absolut värt det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *