En dålig dag – inte ett dåligt liv

Hela den här dagen började snett med att jag sov dåligt på grund av en förkylning. Sen vaknade jag extra tidigt av en dröm som gjorde så ont. Inga monster eller katastrofer, utan sårande ord från någon som sårat. Sen vet ni hur det är med vissa dagar som börjar snett, de liksom bara fortsätter att kännas tunga genom att det händer fel saker.

Sen gör jag ofta en sak när saker känns extra tungt – jag plågar mig själv lite extra. Just en sån här dag tänker jag katastroftankar om min ekonomi eller oroar mig över någon av hundarnas hälsa. Och sen slänger jag gärna in någon taskig kommentar om hur jag ser ut också.

Känner du igen det? Vet du vad det beror på? Vi tänker ofta katastroftankar för att skydda oss själva. Jag vet att det låter galet, men vår listiga hjärna tänker att om vi bara förbereder oss på det värsta scenariot, så kommer vi klara det när katastrofen väl kommer. Även om det bara plågar oss ännu mer, så gör vi det för att skapa någon form av kontroll när vi redan är stressade, ledsna eller oroliga.

Men jag vet att det är en dålig dag och inte ett dåligt liv. Sen har jag förmånen att jobba med klienter som kan inspirera, växa och utmana mig och det brukar vara precis vad jag behöver fokusera på.

Jag är fortfarande rätt låg. Men jag har gjort bra MBJ-val. Ätit riktig mat alla tre måltider. Inget socker eller gluten, men det är sällan något problem numera. Tog en hundpromenad i skogen. Och även om det var svårt, övat mig att behandla mig själv schysst och nu ska jag göra en kort mindfulnessövning. Så det går att göra bra val även dåliga dagar – kanske då vi behöver de bra valen som allra mest.

Förresten. Du har väl inte missat Petras och min podd – Stresspodden. I dagens avsnitt intervjuar vi Åke Pålshammar som är neuropsykolog om stressens påverkan på hjärnan. http://www.stresspodden.nu/2017/11/22/13-den-stressade-hjarnan/  

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *