Andra luckan – din må-bra-tid.

Vi har sedan 90-talet jagat självkänsla och affirmerat oss starka, bra och snygga. Nu har flera psykologiforskare visat att jakten på självkänsla har lätt att skapa en känsla av otillräcklighet. Om man inte känner sig vacker, fast man varje dag säger “Jag är vacker” till sig själv i spegeln, är det något fel på en då? Självkänsla handlar om att känna sig värdefull och det är klokt att sträva efter det. Dessvärre är det tungt att göra det om man från början har låg självkänsla eller har en period av trötthet, sorg, oro, då skapar det istället självkritik och skamkänslor.

Att erkänna att det är svårt att vara människa och visa sig självmedkänsla, läker ledsamma känslor inifrån och ut. Det har man vetat i över 2000 år i buddhismen som är ursprunget till mindfulness. Regelbunden mindfulness hjälper oss att känna djup medkänsla med oss själva. Vi slutar att slåss mot oss själva och vår egen otillräcklighet.

Vad händer i hjärnan?
När du är självkritisk och klankar ned på dig själv, väcks rädsla och triggar samma områden i hjärnan som då vi är utsatta för hot utifrån. Vår amygdala reagerar med kamp-flyktbeteenden och vi får ett påslag av stresshormonerna kortisol och adrenalin.

När du visar självmedkänsla för dig själv kopplar hjärnan  istället in systemet för omsorg och omhändertagande, enligt forskningen. Det sänker blodtrycket och aktiverar må bra-hormoner som oxytocin. Det fungerar automatiskt när vi blir stöttade av andra, men sätter igång också när vi ger oss själva vänlighet.

Självmedkänsla handlar inte om att du är bättre än andra, utan om att du är en helt vanlig människa som är värd lika mycket som alla andra. En människa som har det svårt emellanåt och då är värd vänlighet. Även från dig själv.

Må-bra-tid
Igår fick du i uppgift att fråga dig själv vad du behöver. Stressforskare i Sverige beskriver att vi människor behöver hjärnvila och egentid för att få möjlighet att återhämta oss. HJärnvila kommer vi att prata om i en lucka längre fram, men egentiden vill jag att du funderar över redan nu. Mina blivande Stresscoacher har döpt om ordet till Må-bra-tid, därför att den här tiden inte behöver handla om att du ska vara ensam – den här tiden handlar om att du gör något som du mår bra av. Det kan vara fika med en vän, träna, fundera, ägna dig åt ett intresse – det vill säga kravlösa stunder där du gör något för din skull. När hade du din må-bra-tid senast? Kan du ge dig själv en stund av må-bra-tid redan idag?

Din uppgift idag blir att boka in må-bra-tid under december. Saker som du mår bra av – inte för någon annans skull. Det är ditt nästa steg mot större självmedkänsla. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *