Lucka fyra – återhämtning, stress och självmedkänsla.

Vår fantastiska hjärna utvecklades för ungefär 150 000 år sedan. Då levde vi som samlare och jägare och vår vardag var begränsad med intryck. Vi behövde fokusera på att skydda vår flock, att hitta mat och hantera hot och fiender. Idag har vår värld förändrats enormt. Vi tar emot intryck hela tiden, vi blir ständigt avbrutna med det vi håller på med och vi måste hela tiden fatta massor med beslut i allt från vilket telefonbolag jag ska använda till om jag ska äta en bulle till fikat eller inte.

Vår hjärna består av 1,5% av vår kroppsvikt – MEN den förbrukar ungefär 20 % av vår energi. Att tänka, fatta beslut och vara kreativ tar MASSOR med energi. Därför sparar hjärnan energi genom att göra vissa saker per automatik – som att köra bil, borsta tänderna och att laga mat. Hjärnan behöver inte lägga ned energi på att fundera över saker du har gjort hundratals gånger.

Vår stressade stenåldershjärna
Ju mer stressad du är och ju mindre du har vilat din hjärna – desto mer behöver hjärnan spara energi. Den gör allt fler saker automatiskt och helt plötsligt känner du att du inte minns om du hade skickat det där e-brevet ännu eller gått ut med hunden eller inte. Du blir orolig att du tappar information och får minnesluckor, men det är bara din stenåldershjärna som försöker orka med allt du utsätter den för.

Om du inte ger din hjärna återhämtning kommer den att tappa fokus och bli mindre kreativ. Du kommer att lättare tappa humöret, genom att du oftare börjar gråta eller blir irriterad på allt och alla. Vardagliga beslut känns enormt svåra och tunga. Och plötsligt känns det inte som om du har någon som helst impulskontroll och du vräker i dig godis eller skriker på barnen.

Vår livsviktiga återhämtning
Om du har sprungit en mil en dag, så kanske du tänker på att ta det lugnare dagen efter. Men tänker du på att vila din hjärna efter du har använt den en hel arbetsdag? Återhämtningen är nödvändig för att din hjärna ska fungera optimalt. Du behöver stunder av vila och återhämtning – varje dag! Din hjärna behöver få möjlighet att stressa ned och samla ny energi. Stress är du gjord för att kunna hantera, så det är inte farligt. MEN – stressen blir jättefarlig om du inte återhämtar dig efteråt.

Vad är återhämtning för dig? När fyller du på med energi och kopplar av hjärnan. Återhämtning är inte att läsa en bok, titta på teve eller spela spel. Återhämtning är att gå en promenad utan krav. Att yoga. Att ligga på soffan och inte göra något. Att meditera. Att lyssna på musik. Att göra andningsövningar. Att aktivt ägna dig åt vila – utan dåligt samvete.

Genom att börja ge dig själv återhämtning visar du dig själv att du tar hand om dig. Du investerar i din hälsa. Det skapar självmedkänsla.

Vilken form av återhämtning kan du ägna dig åt idag?

Vill du jobba mer fokuserat på din återhämtning, självmedkänsla och stress? Anmäl dig till en av mina webbutbildningar som startar i januari. Läs mer här. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *