Lucka 6 – dagar när allt går fel

Igår var det en dag där allting gick fel. Från det att jag blev väckt klockan fem för att Lizzy hade ont i magen, så var det som om det ena efter det andra bara blev tokigt. Hann inte träna för att Lizzy var sjuk, program som strulade, datorn som hängde sig och samtidigt hade jag hela dagen ett tungt och ledset hjärta för en tråkig ordväxling och jag mitt ex hade. Du känner igen denna dag – eller hur? Byt ut händelserna och det kunde varit en dag i ditt liv, en dag då allt bara går snett. En dag då du helst av allt vill krypa under täcket med en stor godispåse eller flaska vin och inte komma fram förrän det händer något ruskigt kul.

Vår hjärna är gjord för att skydda oss. Så fort du går igenom jobbiga känslor, ska den försöka ta dig ifrån dem. Och det är därför du försöker distrahera dig själv med att teve eller Facebook när du är stressad, äter godis och chips när du är ledsen eller dricker vin när du är orolig över morgondagen. Små trix hjärnan använder för att tillfälligt ta bort det som gör ont. Och det kanske är toppen! Att ta bort något jobbigt på kort sikt – men det tar inte bort det onda på lång sikt, eller hur? Stressen försvinner inte för att du flyr en stund, ledsamheten går inte att tröstäta bort och det där läskiga imorgon kommer att dyka upp oavsett hur många glas vin du tar. Tillfällig lindring är helt okej, som att ta en alvedon mot spänningshuvudvärk. Men på lång sikt kanske du behöver stärka ryggen för att slippa värken, på samma sätt som du behöver hitta ett sätt att hantera det som gör ont.

Jag har en liten formel som jag bär med mig när det gör ont. Inte alltid att det tar bort det onda, men det känns oftast lättare att bära det ett tag. Precis som om någon hade gett mig en varm kram.

LAV – säger jag till mig själv.
Lyssna – om min bästa vän hade mått som jag gör nu hade jag lyssnat på hen. Tagit reda på vad det var som gjorde ont.
Acceptera – det gör ont, det är tufft och det får vara så just nu. Jag har en skitdag, inte ett skitliv.
Vänlighet – jag behandlar mig själv med värme och vänlighet. Frågar mig själv vad jag behöver just nu. Ger mig själv en kram, en stunds vila, en snäll kommentar eller ett tröstande ord.

Denna lilla formel gör skillnad. Den är som att svepa in sig i en varm kofta när man fryser. Att istället för att fly eller slåss mot det som gör ont, så får det vara där en stund. Det är helt i sin ordning. LAV – är en väg till större självmedkänsla. Prova får du se. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *