Lucka 11 – vad sänder vi ut för ett budskap med våra nyårslöften?

Ett nytt år. En ny början. En fräsch start. Och den här gången ska du lyckas hålla dina nyårslöften. Du känner dig motiverad att börja ditt nya hälsosamma liv. Vad lär sig ditt barn av ditt nyårslöfte?

Ett behov av förändring börjar nästan alltid med ett missnöje. Är det en längtan efter bättre hälsa som driver dig till att skapa nya vanor? Eller finns det också en risk att du inte trivs med att du äter du fel saker, rör dig för lite och därför har gått upp i vikt? En viktig fråga som då dyker upp är – vem är du nu och vem är det du vill bli?

Vi svenskar är ett rastlöst folk. Mycket på grund av att vi är knuffade in i tänkande att vi behöver mer och ska vilja vara något annat än vad vi är. Det jag har är inte tillräckligt. Den jag är – är inte tillräckligt smalt, framgångsrik, rynkfri och smart. Och mitt i vårt strävande, tappar vi bort den vi är just nu.

Pekpinnar eller pepping?
Vilket budskap sänder du ut till ditt barn? ”Idag duger jag inte som jag är, men om jag bara blir tillräckligt smal och hälsosam så är jag en lyckligare människa.” Vad skulle hända om du stannade upp och lyssnade en stund till hur du tilltalar dig själv när du beslutar dig att börja banta och träna. Vad säger du till dig själv? Är du kanske peppande, varm och empatisk när du bläddrar igenom en nyinköpt hälsotidning eller beställer det där gymkortet? Eller finns det en risk att du säger ”Nähä du din tjockis, nu är det slutsnaskat! Ut i joggingspåret med dig!” Om det är det senare, så undrar jag om du skulle säga samma sak till ditt barn?

Sitter lyckan i en platt mage?
Det är inget fel i att vilja leva hälsosamt. Men vid tolvslaget kommer inget magiskt trollspö att svingas för att ta dig från soffpotatis till hurtbulle. Det är fortfarande din egen kraft och motivation som kan hjälpa dig. Och framför allt fundera kring om det inte är viktigare att lära ditt barn att lyckan inte sitter i en platt mage eller vältränade biceps. Bara för att du förändrar det du stoppar i munnen så innebär det inte att du känner en större kärlek till dig själv eller en inre frid.

Träna din kropp för att du mår bra och blir glad av rörelse. Använd inte träningen för att du inte duger som du är. Ät nyttig mat för att du tycker om det och är en människa som vill vara frisk och stark. Låt inte dina barn se att du plågar dig med en diet för att du vill förändra ditt utseende. Vill du förändra din livsstil så är det ditt beslut, men gör det för livet och inte fram till februari.

Hjälp ditt barn att hitta en positiv kroppsuppfattning

  • Värdera inte din eller andras kroppar. Barn får redan varje dag kämpa mot medias och omgivningens påtryckningar hur man borde se ut.
  • Prata inte med barnet om utseende och värdera inte vad som är fint eller fult. Prata om vad kroppen kan göra och vilka egenskaper ni har. Din kropp är ett instrument, inte en prydnad.
  • Hur pratar du om träning? Välj ord som roligt, hälsosamt och lärorikt, istället för att nödvändigt för att gå ned i vikt.
  • Hjälp ditt barn att hitta glädje i stunden och inte genom att längta efter saker eller händelser. Öva er i att hitta saker i vardagen som ni är tacksamma över. Sammanfatta dagens upplevelser, utan att värdera.

Artikeln publicerad i tidningen Skolfamiljen.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *