Lucka 15 – skapa lugn och ro i kroppen

Det är ganska spännande att vi kan spåra det vi vet om mindfulness och självmedkänsla till vår hjärna och vår kropp. Vi vet att vissa må bra-känslor kommer ur olika signalsubstanser, vi vet att det vi övar på när vi tänker och känner blir vi bättre och starkare på, vi vet att obehagliga känslor som stress också är en kemisk process. I början när jag arbetade med mindfulness och självmedkänsla, så kämpade jag hela tiden med att många uppfattade det som flumm eller hokuspokus. Men idag är det så fantastiskt att kunna berätta att de övningar vi pratar om eller de små saker jag uppmanar dig att göra – påverkar din hjärna på ett positivt sätt.

En spännande del av vår kropp är en lång nerv som går från hjärnstammen ut till olika delar av kroppen. Den kallas för vagusnerven. Den kopplar ihop hjärnan med till exempel vissa muskler i ansikte och nacke, hjärta, lungor, mage, tarmar och svalj. Vagusnerven registrerar om du är spänd i ansiktsmusklerna eller nacken och så skickar den signalen till hjärnan som kan tolka det som fara och börjar tillverka stresshormoner. Hjärnan skickar då tillbaka signaler genom vagusnerven så alla organen kan börja förbereda sig på flykt eller att slåss. Plötsligt börjar du andas ytligt, pulsen blir högre och magen bullrig.

Det spännande är att vi även kan göra tvärt om- vi kan använda vår fantastiska vagusnerv till att tala om för hjärnan att vi är lugna och avslappnade och att det inte är någon anledning till oro. Till exempel genom att andas långsamt genom näsan ned i magen, eller genom att släppa ned axlarna och slappna av i käkarna. Eller genom att nynna eller sjunga, eftersom vagusnerven går ut till stämbanden och svaljet. Det finns också forskning som visar att probiotika och omega-3 lugnar och har en god inverkan på att vagusnerven ska stressa ned vår hjärna.

Vi kan styrketräna vår vagusnerv genom att öva mindfulness, medveten andning eller självmedkänsla. På så sätt har vi lättare att skapa lugn och ro, lättare att få återhämtning – vilket kommer att påverka så många delar av din kropp.

Övning för vagusnerven:
1. Andas in medan genom nästan du räknar till fyra
2. Andas ut genom näsan med lite motstånd medan du räknar till åtta
3. Upprepa andetagen under en minut.

Hur känns det nu i kroppen? 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.