Lucka 21 – när är din compassionstund?

I morse vaknade jag med många tankar som surrade i huvudet. Det var som att trycka på en knapp när jag slog upp ögonen och plötsligt fanns de där i ett enda sammelsurium. Utan ordning. Inte obehagliga tankar på något sätt… mer trassliga. Lite senare vid mitt morgonkaffe funderade jag över i vilken rasande takt veckan har gått. Jag har träffat vänner – gamla och helt nya – så gott som varje kväll denna vecka. Rena rama julafton för mig. Men det har också inneburit att jag har prioriterat bort att komma ikapp mig själv. Jag har inte haft min compassionstund på över en vecka.

Stressforskare pratar om vikten av att ha egentid, eller snarare må-bra-tid, för att fylla på energi i stressfyllda tider. Det behöver inte handla om långa stunder, utan det viktiga är att det är något du själv har bestämt. Något du vill göra för din skull. Det gör att vi kommer ikapp oss själva.

Jag är bra på att göra saker som jag själv vill, även när jobb slukar mycket av min tid. Att prata med en vän, att ta en lång hundpromenad, att dricka ett glas vin med någon jag tycker om, att träna, att yoga. Men där jag verkligen möter mig själv är på två ställen – i meditation eller i dagboken. Det är min compassionstund.

Därför tog jag för en stund fram dagboken och bara skrev. Inte långt. Och jag hade heller inga svar på mitt tankesnurr. Men det spelade egentligen ingen roll. I dagboken för jag inget kring mot mig själv, där möter jag mig själv. Där lyssnar jag på förvirrade funderingar, ledsamma tankar och svikna ord. Där låter jag allt finnas, utan käcka råd eller tankar om att jag måste skärpa mig. Där ger jag mig själv självmedkänsla.

Var är din compassionstund? I tre minuters mindfulness? I promenaden? I en kopp te med dig själv? Eller gör du som jag skriver dagbok? Det behöver inte vara lång tid. Det viktiga är att du ger dig en kravlös stund. Ett fritt utrymme för att kunna bara vara dig själv, utan bedömning och förhoppning om att bli bättre på något.

Kan du ge dig själv en compassionstund idag?

Och nu efter att jag och min dagbok haft ett möte. Så har tankesnurret tystnat. Och jag kan ta tag i denna dag. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.