Vilken väg väljer du 2018?

Vem hade du varit om du inte var rädd för att misslyckas? Vad hade du gjort, var hade du bott, hur hade ditt liv sett ut om du inte var rädd för att vara rädd? Det är något som jag ofta funderar över. Hur ofta driver inte rädslan oss till att fatta beslut som vi egentligen kanske inte vill?

Visserligen är det bra att känna rädsla. Det är bra att du känner dig orolig inför framtiden, så du inte lånar fjorton miljoner och köper ett hus du egentligen inte har råd att bo i. Eller att du inte går och tar ut pengar från en bankomat mitt i natten framför ett gäng mystiska människor. Vi har nytta av vår rädsla.

Men när rädslan hindrar dig från att berätta om din projektidé på jobbmötet eller att dejta för risken att bli ratad eller att byta jobb – då kanske det är dags att fundera över vad som styr dig. Är det rädslan som styr dig eller är det nyfikenheten? Nyfikenhet är nämligen en riktigt bra känsla, för det är svårt att vara rädd och nyfiken samtidigt. Om du känner hur oro, nervositet eller rädsla börjar nafsa dig i hasorna kan det vara en god idé att se om du kan locka fram din nyfikenhet. ”Jag undrar hur det här ska lösa sig?” ”Oh, är det så här det känns i kroppen att vara orolig?” ”Vad händer om jag gör tvärt emot vad jag egentligen vill göra just nu?”

Inför det nya året är det lite spännande att börja fundera kring vad det är som styr oss i våra liv. Rädslan eller nyfikenheten? Oro inför vad andra ska tycka eller lusten att upptäcka? För vad är det du vill ha med dig in i det nya året? Vad vill du uppleva?

Börja med att fundera kring hur du avslutar följande meningar:
”Om jag inte vore rädd för att misslyckas, så skulle jag…”
”Om jag inte brydde mig om vad andra tyckte så skulle jag…”
”Om jag kunde följa mitt hjärta 2018 så skulle jag…”

Det är bara ett tankeexperiment och ingenting som du behöver följa. Saker som ”…så skulle jag bli yogalärare i Nepal” kan dyka upp, men det betyder inte att du sviker dig själv om du inte bokar en resa till Kathmandu direkt. Det handlar snarare om att börja lyssna på vad du verkligen vill. Och det är spännande inför det nya året.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *