Skapa vanor – så slipper hjärnan bromsa dig

Din hjärna ägna en stor del av sin vakna tid till att fatta en massa beslut. Hur ska du hantera jobbkonflikten? Ska du spara i fonder eller på sparkonto? Vilket mobilabonnemang passar dig bäst? Ska du träffa en vän på fredag eller vara hemma och ta det lugnt? Ska du titta på filmen på ettan eller serien på femman? Gå ut med hunden nu eller sen? Alla dessa beslut ta enormt mycket energi från din hjärna. Energi som du bara har i en begränsad mängd varje dag. Och ju svårare besluten är att fatta, desto mer energi går åt. Om din hjärna har ägnat sig åt att fatta beslut hela dagen, så kommer den inte ha mycket energi kvar till det enkla beslutet – ska jag gå och träna eller zappa kanaler i tevesoffan? Troligen kommer den att välja det som kräver minst energi.

För att spara in på energi har hjärnan utvecklat en förmåga att skapa vanor. Vanor som gör att den slipper använda energi till att väga för eller emot. När du har en vana så gör du den bara. Du tänker sällan efter idag – ska jag borsta tänderna eller inte – du gör det oftast bara. Att fatta ett beslut tar oftast mer energi än att bara göra något. Har du snoozat väckarklockan någon gång? Har du tänkt på hur mycket svårare det är att kliva upp ur sängen när du har gjort det – än de gånger du kliver upp direkt när klockan ringer. Att skjuta på ett beslut, att fundera och väga för eller emot – tar så mycket mer energi än att bara göra något direkt tanken kommer in i ditt huvud.

Därför har du allt att vinna på att skapa dig en ny vana. Det kommer ta lite tid och du behöver vara envis den första tiden, men när den väl sitter har du skapat en hjärnväg. Din hjärna har fått ett spår som den kommer att följa och du behöver inte fundera nästa gång du gör det.

Din andra uppgift i årets MBJ-projekt är just att skapa en vana. En hälsovana som du vill ska ingå i ditt liv.

Vad du behöver är en trigger, en rutin och en belöning. Sedan behöver du vara envis i ett par veckor för att det ska sätta sig, men sen sitter den där.

Trigger – är det som ska ge din hjärna en signal om att sätta igång med dina vana. Som ett visst klockslag, ett larm, en särskild händelse under dagen, ett tillstånd till exempel sötsug eller trötthet, en tidigare vana till exempel kvällsmackan eller fredagsvinet.

Rutin – är den vana du vill skapa – till exempel andningsminut, kvällspromenad, tacka nej till sötsaker, gå till gymmet på morgonen, ta cykeln istället för bilen, gå upp när klockan ringer, få jobbet gjort.

Belöning – är något som är nödvändigt för att din hjärna ska vilja göra rutinen till en vana. Om det bara är superjobbigt kommer du få kämpa väldigt länge för att göra det till en vana och hjärnan kommer att kämpa emot. Belöning behöver inte vara presenter eller godis. Belöning kan vara – bastu efter gymmet, umgås med en träningskompis, en kopp favoritte, dagens första kopp kaffe, en lång kram, bra musik, en bra podd eller ljudbok.

Eftersom mitt MBJ kommer att hjälpa mig att vara stark, smidig och självsnäll – behöver jag få till en rutin att när jag vaknar på morgonen direkt göra några yogarörelser och få igång lymfsystemet genom min foamroller. Så här ska min vana bli.

Trigger – jag kliver ur sängen
Rutin – yoga och foamroll
Belöning – dagens första kopp kaffe

Nu ska vi se hur lång tid det tar innan det sitter som en vana och jag inte behöver tveka på att göra det. Vad blir din nya vana?  

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.