#gillahullet – ett angeläget ämne

Har du upptäckt Stresspodden? Podden där jag och Petra Sundqvist pratar om stress och stresshantering. Varje vecka tar vi upp angelägna ämnen omkring stressen – till exempel hormoner och stress, hur hjärnan påverkas av stress och hur mår våra stressade tonåringar? Idag la vi ut avsnitt 18 där vi väljer att ta upp ett mycket angeläget ämne – nämligen vikthets och hälsostress.

För varje 1 januari blir vi överösta med bantningstips, olika dieter, piller och pulver som lovar att kilona ska rasa. I mig hugger det till varje gång jag läser ordet eller hör ordet banta. Förut högg det till av sorg, nu blir jag mest arg. För hur ska vi kunna lära oss att ha ett sunt förhållningssätt till våra kroppar och till maten vi äter, så länge vi lever i ett ätstört samhälle?  ”Rasa 5 kilo på två veckor med nya fettbränningsmetoden” eller ”Ät våra soppor och minska fyra kilo på en vecka!”. Hur är det möjligt att kunna se med kärlek på sin kropps former, när vi hela tiden matas med bilder om vad som är snyggt? Och alla dessa före- och efterbilder, som står som en symbol för ett hårt arbete och visar också att det inte är okej att vara rund. ”Då var jag tjock och olycklig, nu är jag snygg, slank och sexig”.

Fet och värdelös
I större delen av mitt vuxna liv har jag kämpat med negativa tankar kring min kropp. Jag har känt mig fet och värdelös, vilket har drivit mig till att banta på olika sätt. Men varje gång jag ställde mig på vågen blev jag besviken och den sorgen gjorde att jag ville proppa i mig allt godis jag kunde hitta. Så jag bantade, gick ned i vikt, avskydde min kropp och upptäckte att jag fortfarande inte hade karaktär nog att vara smal, blev besviken, kände mig misslyckad och tröståt mig upp i vikt igen. En evig rundgång. Och jag tröstade mig med tanken ”Men denna gång ska jag bli smal! Nu ska jag verkligen lyckas!”

Jag lyckades inte hitta någon hälsovikt förrän jag hade slutat slå på mig själv. Den dagen jag bytte perspektiv och började arbeta med att älska det jag såg i spegeln istället för att försöka banta mig till en drömkropp – den dagen förändrades allt. När avsky byttes till ömhet, fanns inte längre behovet att bli slank.

Att byta perspektiv
När jag bytte perspektiv från att äta för att bli smal – till att äta för att vara frisk och stark var det som om jag fick ett nytt liv. Plötsligt upptäckte jag hur skönt det är att ha en kropp. Hur fint det är att vara smidig, stark och snabb. Hur jag njuter av bli klappad och kramad även där det finns valkar och mjukt hull. Åh vad jag älskar min kropp! Och jag älskar att äta gott och hälsosamt!

Att äta fel och för mycket är ofta en symptom på något helt annat. Övervikten handlar inte om vad du stoppar i munnen, utan vad du tänker om dig själv och din kropp. Du äter för så många fler orsaker än att få näring – för att fira, för att trösta, för att du är arg, besviken och misslyckad. Men det finns andra sätt att hantera dessa känslor. Och framför allt kan du bli hel av att se på din kropp med empati och omsorg. Då kommer du att vilja ta hand om dig själv för att det är skönt att ha en frisk och stark kropp, inte för att du blir lycklig om du är smal.

MBJ-projektet finns för att du ska kunna hitta sunda hälsovanor utan att banta. Jag brinner för att hjälpa människor att må bra utan att späka sig själva och där livet är viktigt – inte vikten eller hullet.

Lyssna på dagens avsnitt om hälsostress. Och berätta gärna vad du tycker.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *