Hur kan du hjälpa din stenåldershjärna att göra sunda val?

Vi är väldigt hårda mot oss själva när det kommer till att skapa nya hälsovanor. Vi tänker att det räcker att vi bestämmer oss för att börja träna tre gånger i veckan eller sluta äta gluten eller godis. Och när vi inte klarar av att hålla det vi bestämt oss för, så blir vi besvikna på oss själva. Gång på gång hamnar vi där, eller hur? Hur många gånger har du inte bestämt dig för att sluta eller börja med något i syfte att nå ditt bästa jag. Och snart har du tappat sugen och är tillbaka på ruta ett.

Det är inte konstigt, att vi beter oss som vi gör. Vår hjärna utvecklades för ett helt annat liv än det vi lever idag och delar av den är helt inställda på att få dig att handla på ett särskilt sätt. Därför tar det massor av energi av dig att tänka långsiktigt istället för att göra det som känns bra nu.

Människans hjärna började sin karriär för ca 150 000 år sedan och har inte uppdaterats nämnvärt de sista 60 000 åren.  Den har viktig överlevnadsfunktioner och ska ger oss kraft att handla så vi får mat, kan fly ifrån faror och spara energi. I vår reptilhjärna gäller nuet och jaget. Du kan känna av hot, känna stress och få behov av att slåss eller fly. Reptilhjärnan är så pass viktig för din överlevnad att den får kidnappa resurser från andra delar av din hjärna, när du exempelvis känner dig stressad eller är arg eller rädd.

Mellanhjärnan  hyser våra känslor, våra behov och hela belöningscentrum. Där reagerar vi med spontanitet och utgår ifrån ”vad kan jag vinna på detta”? Tillsammans med reptilhjärnan utgör mellanhjärnan vår autopilot, när vi gör saker som vi inte behöver fundera över eller upprepar vanor. Det tar inte så mycket energi av oss.  Mellanhjärnan fokuserar alltid på kortsiktiga belöningar och tar ingen hänsyn till det långsiktiga. Behovet av att äta något sött när du känner ditt trött, stressad eller sugen kommer från mellanhjärnan eftersom där får du direkt en belöning. Och självklart vill vår stenåldershjärna  spara på resurserna och undvika in i det längsta att göra energikrävande arbete som att träna eller ta en promenad.

Hjärnbalken är den modernaste delen av hjärnan. Där har du ditt medvetna och rationella tänkande och du kan fundera ut långsiktiga mål och vinster med det.  Problemet med hjärnbalken är att den tar massor av din energi. Om du sitter och fokuserat arbetar på något som kräver tankeverksamhet och inte ger dig någon större belöning, så kan din energi vara tömd på en timme. Plötsligt tappar du fokus och känner dig hjärntrött. Att tänka långsiktigt och logiskt tar massor av energi.

När reptilhjärnan och mellanhjärnan får härja fritt jobbar det mot ursprungsbehovet att ge dig belöning här och nu och spara så mycket det bara går på energin. Om du helt plötsligt ska bryta det och tänka att ”nej, ingen semla idag trots att det står ett fat här i fikarummet och jag är stressad och trött – istället ska jag gå en promenad i kväll.” kostar det dig en massa massa energi. Och troligtvis har du redan på jobbet gjort av med mängder av energi till andra beslut, så nu orkar inte din hjärna koppla på hjärnbalkens långsiktiga tänkande.

 

Hur kan du hjälpa din stenåldershjärna att fatta det beslutet du egentligen vill? Jo det finns en hel del knep. Och ett av dem pratade vi om i förra veckan – om det här att skapa sig en vana och då behöver du inte ens koppla in hjärnbalken utan det kommer per automatik. Annars kan vi prova följande motivationssystem:

  • Du har fattat beslut redan innan du går in i fikarummet eller kanske till och med på morgonen. Och om du har fattat ett beslut är det viktigt att inte tveka utan snarare säga handla innan hjärnan hinner skicka signaler till reptilhjärnan om att något är energikrävande eller hotfullt eller nödvändigt.
  • Du har skapat dig en lista med vinster – både kortsiktiga och långsiktiga. Dessa påminner du dig om ofta eller bär med dig dem på en liten lapp som du kan läsa och ta ställning utan att koppla in hjärnbalkens logiska tänkande. Du bara matar dig själv med allt du har att vinna på att hoppa över den där semlan.
  • Skapa ett kontrakt med dig själv som du inte kan bryta. Boka in promenaden med en vän, ge sockerlöfte till någon, skapa en tävling om vem som klarar sig längst utan att falla för hjärnans frestelser.
  • Fyll på med självmedkänsla. Ge dig själv en kram varje gång du fattar snälla beslut, fråga dig själv vad du behöver för att känna dig stöttad i denna situation, ge dig själv tillåtelse att känna dig trött och frestad att det är okej utan att man behöver göra något åt det, fråga dig själv vad du egentligen behöver istället för den där semlan – kanske att gå hem tidigare från jobbet eller ringa någon du tycker om.

Prova vilket sätt som fungerar på dig. För kom ihåg att vi alla har olika motivationssystem och du behöver prova dig fram för att hitta din favorit. Eller så är du som jag, som behöver byta hjärnknep ibland.

Och du som behöver extra motivation och självmedkänsla – häng med på webbkursen som börjar nu i januari om hållbar viktminskning och självmedkänsla. Läs mer om kursen här. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *