Vi glömmer oftast det enda som vår kropp ber oss om – att lyssna på den.

Hemma efter några sköna dagar i Sysslebäck där min vän Petra, jag och hundarna njöt av sol, skidor och helpension. Kroppen är härligt stel av träningsvärk efter långa skidpass genom gnistrande snö. Det var det kallaste skidlägret på 22 år enligt vår skidlärare och det bet ordentligt i kinderna när vi slipade på våra skidkunskaper. Till och med pudlarna tyckte det var kallt om tassarna.

Naturen, att få umgås med en nära vän, att slippa tänka på mat, städning och jobb, att få svettas av rörelse – saker som läker kropp och själ och fyller på med glädje och energi. Och ändå är jag så in i märgen trött när jag kommer hem. Borde inte dessa dagar ha gett mig tillbaka min gamla energi? Men det är lät att glömma en sak – det är kroppen som bestämmer – inte jag.

Säg mig om du inte gjort samma sak någon gång? Bokat in semester, en vilohelg eller en dag för återhämtning och tänkt att ”då får jag vila och se mår jag bra igen!”. Men efteråt är du inte alls lika pigg och glad som du hade önskat. Kroppen är inte en önskemaskin där du helt frankt kan planera vad du ska känna och hur du ska må. Den jobbar på högtryck dygnet runt för att du ska vara glad, frisk och stark och även om du ger den vad du tror den behöver – kan du inte alltid förvänta dig att den ska leverera det du vill ha. Vi lever i en löfteskultur där vi blir matade med tron om att vi kan fixa vår trötthet genom kosttillskott, hantera vår sorg med lyckopiller och träna oss bort från rynkor och celluliter. När det inte blir som vi önskar, söker vi vidare efter den rätta kosten eller pillren som ska rädda vårt mående.

Vi glömmer oftast det enda som vår kropp ber oss om – att lyssna på den. Den är så mycket klokare än vad vi är och bara vi stannar upp och ger den en chans att få berätta vad den behöver har vi större möjlighet att hitta tillbaka till vår hälsa. Så jag lyssnar när den säger – jag är trött. Så jag bokar av det jag kan och vilar. Kroppen tar den tid den behöver. Så enkelt eller just så svårt är det. Idag kommer det att innebära att jag bokar av ett möte, hoppar över dammsugning, tvätt och fokuserar på de viktigaste jobben. Istället blir det en långpromenad i skogen, en tupplur under filten i soffa och tidigt i säng.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.