Är det möjligt att vara både ekonomisk och hälsosam?

Det är rätt många förändringar i livet när man går från att leva i tvåsamhet till singelboende. Jag hade nog glorifierat mitt tidigare singelliv, för jag mindes hur billigt jag levde. Förvisso levde jag nog billigare då i en etta utan lån, med låg hyra, vegetarian och ingen annan än jag själv att betala mat och försäkringar för. Elva år senare har jag lägenhetslån upp till öronen, dyr hyra och två pudelprinsessor som ska hålla sig friska och pigga. Dessutom startade jag upp min lägenhet för fyra månader sedan utan möbler och porslin. Att inreda lägenheten är dock det som kostat mig minst under dessa månader. Det kommer jag berätta mer om i ett senare inlägg.

Nå, som egenföretagare går ekonomin upp och ned och framför allt tar jag det lite lugnt nu i början för att få upp en buffert. Livsviktigt att ha ifall jag skulle bli sjuk eller behöva betala en ny diskmaskin eller nått. Men jag gillar att söka lösningar istället för att grotta ned mig i självömkan.

Ni vet hur jag värnar om min hälsa, men när jag började se över min budget insåg jag något som jag inte behövde tänka på tidigare – att äta hälsosamt är galet dyrt. För att boosta min kropp vill jag ha gröna blad, ekologiska grönsaker och citroner, ekologiskt kött och fisk och ägg, nötter och tillskott. Och allt detta är svindyrt. Jag har varit tvungen att se över vad jag göra för att leva hälsosamt och ändå ha råd att betala hyran. Och vet ni vad – det funkar – om man tänker efter innan.

  • Det jag inte prioriterar bort är ekoäggen. Det får kosta.
  • Nötterna har jag dragit ned på, nu blir det endast fröer (som är billigare) och paranötter (på grund av det livsviktiga selenet). Istället saltar jag med supersalt för att få i mig mineralerna.
  • Köper ekocitroner när det finns billiga, annars avstår jag.
  • Rotfrukter, kål och vitkål bättre pris än andra grönsaker. Fokus på dessa.
  • Mer vegetariskt, genom att koka linser och böner själv blir det överraskande billigt.
  • Har börjat grodda. Mungobönor går fort, kostar lite och är ursmarrigt i både sallad och grytor. Bra länk till nybörjargroddare finns här. 
  • Istället för att äta tillskott med probiotika, har jag börjat mjölksyra mina egna grönsaker. Galet gott och billigt. Tar dock tre veckor, så det kräver lite planering. Bra länk till hur du mjölksyrar själv finns här. 
  • Och när det kommer till hundarna som jag inte vill börja köpa billig skitmat till, har jag upptäckt hur perfekt det är att köpa inälvsmat och steka/koka själv. Favoriten är kycklinglever som inte kostar många kronor och räcker till många portioner.

Faktum är att jag nog lever nyttigare när jag lever billigare. För plötsligt tvingas jag laga mat mer från grunden. Min slökokare är magisk. Lins och böngrytor blir himmelska. Ett tips är också att söka på indiska recept, som oftast är vegetariska, kryddiga och billiga ingredienser.

Jag är galet nöjd med mina ekonomiska hälsoval. Har du några tips att dela med dig av? 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.