Dålig karaktär eller kemisk obalans?

Min vän Malin, känd som Fnulan, skrev ett spännande blogginlägg om sin dåliga karaktär. Hon beskriver hur hon i alla tider har anklagat sig själv när hon misslyckats och skyllt på sin dåliga karaktär. Just nu vet hon att hon borde ta sig ur soffan och börja röra på sig, men känner varken lust eller ork. Då är det lätt att bli taskig mot sig själv. Känner du igen dig?

Just nu pluggar Malin till Stresscoach och får där lära sig hur vår motivation och livsglädje styrs av vår signalsubstanser och hon drar slutsatsen att det inte alls handlar om karaktär – utan om kemisk obalans i kroppen. När jag läser hennes inlägg blir  jag glad över en viktig sak och det är att Malin inte längre kommer att mobba sig själv för att hon inte kan ”skärpa sig” och skutta ur soffan. Det är en bra början! För träningsglädje och motivation växer inte fram genom att vara taskig mot sig själv. Blir du sugen på att äta groddar istället för kanelbullar om du talar om för dig själv att du är dålig, tjock eller lat? Kommer du att göra hoppsasteg till gymmet om du bara skärper dig eller skaffar dig karaktär? Inte en chans.

När vi har stressat under en lång tid och prioriterat livets alla gråa måsten framför vår egen hälsa kommer kroppen svara med inte ge dig belöning genom dina må-bra-hormoner. Kroppen kämpar för att hålla dig upprätt genom att bygga om vissa könshormoner och signalsubstanser till stresshormoner och det äter upp din livsglädje. Den gör inte detta för att vara taskig, utan för att den inte kan skilja på yttre och inre stress. Kroppen tror att du är i krig och behöver vila för att orka slåss mot vargen. Om vi då sätter igång att tänka taskigheter om hur misslyckade vi är – boom – så skapar du dig mer stress.

Nu behöver du tänka på kroppen som din allra bästa vän som vill dig väl. Mobbar du din bästa vän kommer hen inte att samarbeta med dig. Om du istället bemöter kroppen med medkänsla, skapar du helt andra förutsättningar. Medkänsla ger dig oxytocin som är ett må-bra-hormon. Din bästis är trött, har ingen livsglädje och vill stanna i soffan, då behöver hen pepp, värme och omtanke, inte kritik och hårda ord.

Därifrån kan du och din bästis börja bygga kemisk balans, till exempel genom DARK-metoden. Men kom ihåg, livsglädje och motivation är inget vi kan stressa fram. Men kroppen är magisk, om du behandlar den med vänlighet så kommer den att belöna dig – precis som vilken vän som helst.

Heja dig och din kropp Malinvännen, ni är på rätt väg. Ge dig själv en kram där i soffan!

Lånat bilden från Malin. Tagen på vår resa till Nerja, Spanien. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Dålig karaktär eller kemisk obalans?

  1. Hvala :*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.