Jag är en så underbart operfekt kvinna!

Jag älskar att vara kvinna! Men jag är samtidigt så galet trött på att leva som kvinna i denna jämförelsekultur! Vi mäts, vägs och synas i vår prestation. Vi klär oss fint eller fult, bedöms utifrån hur vi ser ut och jämförs med varandra. Vi vet så väl hur den ”perfekta kvinnan” bör se och, vara och prestera – det räcker med att gå ut på sociala medier för att mötas av den leende bilden.

Någonting som jag har tänkt på länge är hur vi kvinnor fostras in att vara perfekta av vårt samhälle. Och hur chanslösa är vi inte i jakten på det perfekta? I glappet som bildas mellan det perfekta som vi ser och det vi själva är skapas en smärtsam skam. Därför att någonstans på vägen har vi fått lära oss att – om vi bara skärper oss, tränar mer, äter rätt och blir disciplinerade – då kan vi nå det perfekta. Och vad betyder det? Jo – om du inte är smal, fräsch, ser ung ut – då är det DU som har misslyckats. Därför känner vi skam när vi ser på våra egna kroppar, därför hittar vi sätt att trolla bort våra rynkor, därför gömmer vi oss i stora kläder eller vägrar att gå till badhuset. Därför vågar vi inte bjuda hem folk när vi har det stökigt. Därför måste vi prestera mer och bättre på jobbet.

Och när vi inte står ut med vår egen skam, ser vi oss omkring och påpekar andras brister. Hur tjock den där kvinnan är, varför inte hon går till frissan eller tänk hur stökigt grannen har hemma hos sig. Det handlar bara egentligen om en enda sak – att vi inte står ut med skammen som skapas i glappet mellan det vi vill vara och det vi är.

Här är några av de områden där vi strävar efter att vara perfekta i

  • Glädje – vi får lära oss tidigt att det är lycka och glädje som räknas. Psykisk ohälsa, depression, sorg, ilska, skam, ångest – är alla skamliga känslor som vi försöker bli av med. Vi vill inte erkänna att obehagliga känslor är en del av livet, precis som glädje och sorg. I strävan efter att ständigt känna sig lyckliga är det många människor som glömmer bort att leva.
  • Kroppen – av alla de områden som en kvinna kan bli perfekt i så är och förblir utseendet det största och mest ångestskapande för majoriteten av kvinnor. Vi bedömer kvinnor utifrån hur de ser ut. Även en kvinna som har viktiga saker att säga, har en betydelsefull tjänst i samhället eller gör fantastiska saker – så bedöms hon efter hur hon ser ut. Vi kvinnor går hela tiden i uppförsbacke i kampen om det perfekta utseendet och lägger ned så mycket energi på tankar kring mat, träning, krämer, kläder och annat som kan påverka glappet mellan det perfekta och det vi är.
  • Föräldraskap – att ge förutsättningar för ditt barn att växa upp och bli perfekta. Och smärtan när det inte blir som du önskat. När ditt barn inte hamnar inom den ramen, kommer skammen krypande. Och så har vi den andra sidan – för oss som inte har barn – det ligger en skam i att inte vara förälder.
  • Pengar – om inte annat för att du alltid kan köpa dig tjänster, kläder, krämer, specialmat som hjälper dig att bygga över glappet. Det är viktigt att tjäna pengar – men kom ihåg att det även ligger en skam i att ha för mycket pengar. Att tjäna för mycket, att köpa för dyra saker, att unna sig ledighet, att leva lite för lyxigt – det är också en skam.

Orkar vi stå emot det perfekta? Kan vi stå ut med glappet mellan det perfekta och det vi själva är? Vet ni vad jag tycker att vi alla ska börja med – vi ska sluta snacka skit om andra. Varje gång det dyker upp en bedömande tanke om någon annan inom dig – tänk att det egentligen handlar om dig själv och din egen skam. Att när du ser brister hos andra – tänk med medkänsla på dig själv och hur enormt hård du är mot dig i din strävan mot det perfekta. Nästa gång du scrollar igenom Facebook och irriteras över andras framgångar eller misslyckanden – ge dig själv medkänsla, trygghet, frid, kärlek eller någon annan varm känsla. Aningen genom att lägga handen över hjärtat eller genom att tänka det. Pröva och se hur det känns.

Sen kommer vi till det viktigaste. Våga stå på din egen sida. Våga vara operfekt. Våga vara du!

Fingret åt det perfekta! Nu är det nog. Jag är en underbart operfekt kvinna. Du med!

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.