Oro för vad andra ska tycka

Hej!

Jag kan inte så mycket om självkänsla och så. Men jag tror att jag har ganska dålig självkänsla. För jag har det jättejobbigt med en sak. Jag bryr mig hela tiden om vad andra tycker om mig. Ständigt undrar jag vad folk tänker om mig, tom på tunnelbanan med folk som jag inte känner. Jag är rädd för att stöta mig mig andra och undviker att få uppmärksamhet. Tror att alla tycker att jag är tjock, tråkig och konstig. Det är så himla jobbigt. Vad ska jag göra för att slippa tänka på vad andra tycker.

/Fröken Noja

Hej Fröken Noja!

Först tror jag det är viktigt att inse en sak och det är att du inte är ensam om att tänka på vad andra tycker och tänker om oss. Vi är många som oroar oss över andras åsikter, tankar och fördömande. ”Min kollega är så tyst, hon är säkert irriterad på mig” ”Vad konstigt han tittade på mig, han tycker nog att jag ser gräslig ut i håret.” ”Min pojkvän verkar irriterad idag, han vill nog inte vara ihop med mig längre.” Det absurda är att vi i vår oro, tror att vi har en förmåga att läsa andras tankar. Handen på hjärtat, kära vän, hur stor är sannolikheten att vi har gåvan att läsa andras tankar? Tänk om det faktiskt är så att din kollega är tyst för att hon oroar sig över sin sons skolkande, att han tittade på dig för att han tycker du är söt, eller att din pojkvän är irriterad på sin orättvisa chef.

Våra tankar spelar oss ofta spratt, när vi tänker dem, så är de sanning för oss. Därför är det både nyttigt och skönt att då och då ”realitetspröva”, dvs testa våra egna tankar mot sanningen eller verkligheten. Hur stor sannorlikhet är det att hon är sur på mig? Har jag andra bevis än bara mina tankar, att han funderar över mitt hår? Kan det finnas något annat skäl till att min pojkvän är irriterad? Pröva att liksom en vetenskapsman – iakta dina egna tankar och ifrågasätt dem.

Sen har du helt rätt i att vår oro över andras tyckande och tänkande bottnar i en trasig självkänsla. En oro över att inte duga eller räcka till. Därför är det viktigt att du börjar arbeta med att laga din självkänsla.  Läs mer om hur du kan göra under Tips för att stärka självkänslan, eller några andra av artiklarna under ämnet Självkänsla.

Sen till sist vill jag ge dig ett boktips. Det är boken Se mig av Emma Pihl. En härlig bok som handlar just om det vi pratar om och full med nyttiga övningar.

Kom ihåg, Fröken Noja, att det går att göra något åt sin oro över andras åsikter och det är fullt möjligt att börja tycka mer om sig själv. Du är en modig tjej som frågar och vill göra något åt ditt problem. Var rädd om dig och öva på att se att du är bra och duger precis som du är. Lycka till!

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

1 kommentar till “Oro för vad andra ska tycka

  1. Ja Emma Pihls bok ”Se mig! Om självkänsla och jakten på bekräftelse” är mycket läsvärd, likaså hennes andra böcker, ”Vinnare i din egen tävling” och den senaste boken om kontroll, ”Let go! Bli fri från ditt kontrollbehov”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *