Lucka 2 – vad är stress?

Tänk dig att du sitter hemma i din soffa och tittar på en spännande film. Du hissnar lite när hjältinnan i filmen blir jagad av en skurk. Pulsen slår lite fortare, det isar lite i magen och du spänner dig i ben och armar.

Tänk dig att du är nykär. Kommer du ihåg känslan av att inte kunna släppa tankarna på en speciell person? Du är inte hungrig, inte trött och pirrig i hela kroppen.

Tänk dig att jobba med något du älskar – sitta i en grupp och bolla idéer, eller vara kreativ, eller arbeta koncentrerat med något som är utmanande. Du känner dig fokuserad, pulsen är lite högre och du är kreativ.

Alla dessa tre beskriver stress. När du är på gång, när du är lite pirrig eller orolig, när du är fokuserad – då är din kropp i ett stresstillstånd. Stress behöver inte vara något negativt, det beskriver bara ett kemiskt tillstånd i din kropp – men det är hur du tar det som är det som spelar roll. Din kropp är konstruerad för att kunna hantera stress och om du mår bra, är utvilad och ger din kropp både rörelse och återhämtning regelbundet kommer du kunna hantera rätt mycket stress utan att det är det minsta farligt. Det är när du aldrig återhämtar dig – som stressen blir farlig… till och med livsfarlig.

Stressen är sund och till och med nyttig. Den hjälper dig att fokusera på det som är viktigt. Om du inte kunde känna stress så skulle du inte hoppa undan bussen som kommer emot dig när du går över gatan eller kunna koncentrera dig när du ska presentera din rapport för dina kollegor.

stress

Men alla de processer som kroppen sätter igång när du känner stress behöver också avbrytas. Du behöver vila dig för att din kropp ska kunna kicka igång processen nästa gång du känner dig stressad. Om din hjärna hela tiden går och oroar sig för att duga eller för att hinna med allt som den borde göra så får den ingen återhämtning. Tänk dig att du går åtta timmar i skogen och sedan när du kommer hem fortsätter du att gå varv på varv runt huset tills det är dags att gå och lägga sig och för säkerhets skull går du några timmar till innan du äntligen ramlar i säng. Troligen har du ordentligt ont i benen och somnar som en stock. Då vet du att du behöver vila dina stackars lårmuskler ett par dagar. Men tänk dig att du använder din hjärna åtta timmar på jobbet, och fortsätter att fatta beslut, oroa dig och fixa när du kommer hem. Och eftersom du inte hinner färdigt så skjuter du på din vila ett par timmar. Tänker du då – ”Åh, nu får jag vila min stackars hjärna i ett par dagar”? Nix, du gör om det dagen därpå och dagen därpå…

Vi beter oss som vi är superhjältar och stressar våra hjärnor varje dag. Och vi klarar att leva så här år ut och år in, men en dag säger kroppen ”Nähä du, nu räcker det annars går du sönder!” Och plötsligt orkar du inte gå ur sängen. Eller gråter varje dag. Kanske får du ont i ryggen eller magen slutar att fungera. Du har utnyttjat din egen kropps fantastiska försvarssystem till max och plötsligt går det inte längre.

Räcker det inte nu? Är det dags och sluta spela superhjälte och börja prioritera din egen hälsa. Din hälsa är din bästa investering du kan göra – både idag och för framtiden. Huruvida du hinner skicka julkort eller få färdigt julpyntningen betyder ingenting jämfört med att DU mår bra – idag – imorgon och om fem år.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *