Vecka 5 – fallgropar och listiga mål.

De flesta människor jag hjälper att sätta mål, kommer ofta glada och ambitiösa första gången och berättar vad de planerar göra varje dag och hur snabbt de ska gå att nå sina mål. Och när jag lika glatt vill dra ned på målet, blir de lite frustrerade och irriterade. Två till fyra veckor senare berättar det att det inte gick så bra som de hade tänkt sig och de flesta klankar ned på sig själva för att de inte gjorde som de hade tänkt sig. Då är det  lätt att tappa motivationen.

Därför har jag nu efter fyra veckor med ditt MBJ-projekt lagt in en vecka där vi kommer att prata om mål och motivation. Nu har du börjat märka vad som är rimligt att få in i din vardag. Nu har du börjat ana dina fallgropar. Nu är det dags att sätta ett realistiskt mål.

Det finns forskning som visar att när man sätter upp ett för högt mål så aktiveras en del av vår hjärna som kallas amygdala, och som vanligen responderar på rädsla och hot. Den kidnappar energi från den logiskt tänkande hjärnan och du blir paralyserad, vill fly eller börjar argumentera med dig själv varför det är så bra att hoppa över träningen eller äta den där bullen.

Göra målet positivt
Att förknippa sitt mål, och vägen dit, med en positiv känsla är viktigt för att inte tappa motivationen. Morötter fungerar bättre än piskor. Hur kan du göra ditt mål positivt?
1. Genom att ge dig själv rikligt med belöningar för alla delmål du uppnår.
2. Genom skriva ned alla vinster du uppnår med ditt mål
3. Genom att ta för vana att berätta för dig själv hur bra du är som gör det här och vilken god investering det här är i din egen hälsa.
4. Genom att se till att det ÄR kul att uppnå sitt mål. Träning ska inte behöva vara tråkigt – du behöver lista ut hur det ska bli kul. Att avstå en bulle är att vara snäll mot sig själv – och varför skulle inte det vara roligt? Finns det en kurs, en coach, en aktivitet, en bok eller något annat som kan hjälpa dig att göra det roligt?
5. Genom att ha en härlig och levande målbild att hämta kraft ur.

Ditt MBJ-projekt är förmodligen den bästa investeringen du kan göra för dig själv och din hälsa. Vill du då inte att det ska blir rätt och gå lätt? 

Små små steg
Nyårsafton 2013 är ett steg – sen kanske du mår ännu bättre sommaren 2014 – för att inte tala om nyårsafton 2014. Tänk långsiktigt, min vän. Om du ska ändra en vana för resten av livet så behöver det ta tid. Det är inte rimligt att gå ned ett kilo i veckan. Det är inte sannolikt att du ska kunna gå från soffpotatis till att springa milen på några veckor. Inte om du vill ha en god vana som räcker resten av livet. Så tagga ned. Ändra en liten sak varje vecka. Ditt bästa jag kanske kommer fram om du är mer snäll mot dig själv? Eller om du börjar unna dig fler pauser i vardagen istället för att gå till gymmet fem gånger i veckan.

Har du tappat sugen?
Du går aldrig baklänges. Även om du har tagit upp gamla mönster igen, har du ovärderlig kunskap om dig själv. Vad hände? Hur ska du undvika den fallgropen nästa gång? Jag räcker dig en hand nu och hjälper dig upp ur gropen. Nu kan du ta nya steg – för idag är en helt ny dag och en helt ny chans. Det gamla är inget annat än en karta över fallgroparna i framtiden. 

Kom ihåg att motivationen också behöver träning precis som konditionen – du behöver påminna dig själv om dina vinster, om att du är bra och ge dig själv peppande belöningar.

steg

 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

2 kommentarer till “Vecka 5 – fallgropar och listiga mål.

 1. Hej
  Tack underbara dig för din fina text !!!
  Vaknat flera gånger inatt och haft mardrömmar och vaknat med Ågren …
  I morse när jag vaknade förstod jag att jag var ledsen då jag insett att jag börjat med en dålig ovana igen !!! Så besviken på mig själv över att jag inte är stark nog…
  Så börja jag dagen med att lösa din text och när du skrev att du räkte mig handen så blev jag såååå glad och fick ny styrka och ångesten minska och när jag såg trappan så förstod jag att jag bara tagit ett par steg ner på min livs steg och att det inte är för sent…
  Tack Underbara dig för att du finns..
  Kram Kattis

 2. Hurra för dig Kattis! Vad skönt det är när orden ramlar på plats och man återigen hittar kraften och tron på sig själv.
  Fortsätt att hålla mig i handen Kattis, så ska du se att det går bra.
  Stor kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *