Om jag inte får pasta och potatis – vad äter jag istället?

Vi fortsätter att beta av lite matfrågor kring det autoimmuna protokollet, AIP-dieten. Och en vanlig fråga är ”vad äter jag till köttet eller fisken?” Många är fortfarande så trygga i att koka potatis, pasta eller ris till sin mat att det känns förvirrande när man ska planera sina måltider. Det är ju så enkelt att koka upp lite ris och de flesta har det alltid hemma. Men det handlar om vana, för det är enklare att koka upp lite broccoli och det går också att alltid ha hemma. Men blir man mätt om man inte får sin potatis? Saken är den att ”känslan” av att inte bli mätt ofta sitter i huvudet. Och bästa sättet att komma runt det är att i början ha flera tillbehör till sin proteinkälla. Inte bara kokt broccoli, utan även en sallad eller blomkål, kanske lite rotsaker, surkål och så vidare.

Jag har under större delen av mitt liv inte ätit gluten och under hela min LCHF-era åt jag heller inte potatis och ris, så därför känns det inte längre svårt att hitta tillbehör. Alla dessa fantastiska rotsaker och grönsaker ger en rik variation på alternativ till proteinet. Jag försöker alltid ha färsk broccoli, vitkål, lök, zucchini och någon rotsak i kylskåpet. Dessa kan du koka, steka eller ugnsbaka med vitlök och färska kryddor och det passar till allt du serverar. Men nedan kommer några favoriter som förslag på tillbehör.

Surkål

Mjölksyrade grönsaker är något jag alltid vill ha på tallriken. Det är så vansinnigt gott och nyttigt för tarmen. Det är ofta ganska dyrt att köpa i butik, men eftersom det är så enkelt att göra brukar jag oftast ha en burk egengjort hemma. Visserligen tar det två veckor innan den är härligt syrlig, men burken håller i flera veckor i kylskåpet.

Du behöver 1 kg vitkål alt morötter alt rödbetor alt lök (eller varför inte blanda), 1 msk jodfritt salt, renagjorda glasburkar.

  1. Riv grönsakerna fint i en matberedare, hyvla med osthyvel eller skär i strimlor med kniv.
  2. Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperaturen stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan. Knåda sedan med händerna så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga.
  3. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Se till att innehållet blir täckt av sin egen vätska. Lämna helst ca 2 cm med luft upp till kanten på glasburken för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. 
  4. Stäng burken och ställ den på en bricka i ett mörkt rum som har rumstemperatur. Du kan behöva öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket.
  5. Det kommer att börja bubbla i burken efter 1–2 dagar och det är helt i sin ordning.  När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.
  6. Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier. Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.
Sötpotatispommes

Jag har inte alltid varit så förtjust i sötpotatis eftersom jag har tyckt att den har varit alldeles för söt. Men jag börjar upptäcka hur god den är till salt mat, som köttfärssås eller rostbiff. Det är också enkelt och går fort att göra. Bara att göra stavar av ett par skalade sötpotatisar, lägg på en plåt med klickar av kokosfett och krydda med salt, timjan och rosmarin, In i ugnen på 200 grader i 15 – 20 minuter. Tänk på att sötpotatis går fortare än vanlig potatis, så kolla mjukheten på den med en gaffel då och då.

Wok

Att snabbwoka färska grönsaker är så gott och enkelt. Knepet är att ha grönsakerna färdigskurna när du sätter igång så du hela tiden kan röra om i den den varma wokpannan. Börja med de lite hårdare grönsakerna som tar längre tid och fyll sedan på. Rikligt med kokosfett i pannan så det inte bränner fast och hög värme för att få den där rätta woksmaken. Sen jag upptäckte matbanan, har jag ofta det i woken. Supergott!

Ugnsbakad kål

Kål är verkligen höst- och vintermat. Alla sorters kål blir supergott att ugnsbaka. Tillsammans med lök, vitlök och kryddor som timjan, oregano eller rosmarin blir det ett saftigt tillbehör som passar till all slags protein. 10- 15 minuter i 200 grader.

Shiratakinudlar

Men visst, för alla oss nudel, ris, och spagettiälskare finns det alternativ. Jag har precis själv upptäckt sötpotatisnudlar, som både har lite mer smak och struktur än många andra ”nyttiga” nudlar. Även sjögräsnudlar är fantastiskt goda och passar att ha i sallad. Men när jag längtar efter junkfood tar jag till shiratakinudlar. De är gjorda på konjaksrot och smakar i princip ingenting, men finns i alla möjliga former och varianter.

Hoppas jag kunde bjuda dig på lite inspiration. Smaklig spis.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *