Är det verkligen du?

Jag läser just nu Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät av Paulo Coelho och blir starkt tagen av några tankegångar han har. Han beskriver hur vi ofta består av två personer – den vi är och den vi vill vara. Den vi är, är en person som för det mesta tar över, som är ordentlig, misstänksam och skyddar hjärtat från smärta genom att vara kontrollerad och säga nej till livet. Den vi vill vara är mer den personen som är genuin och närmare den vi är menade att vara. En som säger ja till livet och vet att hjärtat både behöver känna kärlek och smärta, glädje och sorg.

Paulo är en mycket klok man och jag blir ofta tagen av hans bilder och uttryck. Jag tror att vi många gånger består av två personer eller flera. Det kan vara viktigt att fundera över vem av dem som verkligen är den vi är. För många av oss är till exempel två personligheter – den vi tror andra vill att vi ska vara och den vi faktiskt är. Det är som att vi har ett särskilt öra som lyssnar efter vad folk ska tycka och tänka. Vad ska grannarna säga om jag struntar i att klippa häcken, vad ska mamma säga om jag har den korta kjolen och vad ska min sambo säga om jag tackar nej till kryssningen?

Jag har nu under flera dagar suttit och kämpat med att skriva en ny text som förhoppningsvis kommer att bli en ny bok. Det går så trögt och orden, idéerna, bilderna vill bara inte komma fram. Men så slog det mig när jag läste Paulos bok att jag kämpar för att hitta orden som jag tror att någon annan vill läsa, inte orden som jag vill skriva. I strävan efter att tillfredsställa både förläggare, redaktör, läsarna och nära och kära och vem vet mer vem jag tänker på – så tappar jag bort min skrivarglädje. Längtan, lusten och passionen att berätta en historia.  Så idag tänker jag skriva bara för att jag vill skriva.

Ibland behöver vi påminna oss själva om vem vi är och vad vi vill. Det är så lätt att tappa bort sig själv i strävan efter att göra någon annan glad, stolt eller intresserad. Sök tillbaka till vem du är och vad som gör dig glad. Då har du även lättare att göra andra glada.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , , ,

4 kommentarer till “Är det verkligen du?

 1. Tack för dessa tankvärda ord idag. De träffade mig rakt i hjärtat, för detta är mitt problem.. Jag kämpar med mitt yttre jag, den jag visar andra, och mitt inre jag, den jag är och vill vara. Svår balans, men att bli medveten om problemet är en bit på väg.
  Ha en bra dag. Kram

 2. Kloka Marie-Louise. Medvetenhet är det största steget till förändring! Man kommer så långt på att se och förstå varför man gör som man gör. Kom ihåg – Du har inte ansvar för någon annans lycka! Andras lycka och välbefinnande är deras egna yttersta ansvar. Var rädd om dig, allting kommer i rätt tid. Varm kram.

 3. Vill bara tala om att jag är inne och gluttar på din blogg.
  Önskar dig allt gott inför 2012 ♥

  Tack snälla du för din blogg och att jag får följa dig på Facebook. Dina ord bär jag med mig så gott jag bara kan.
  Tack för att du delar med dig

 4. Hej Laila! Vad trevligt att du är här inne och gluttar. Fortsätt gärna med det. Gott 2012 till dig med.
  Det är så glädjande att få dela med sig när jag förstår att det ibland ger lite styrka.
  Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *