Fyra steg till att bryta din ensamhet

Nyligen kunde vi läsa om i tidningen Medicinsk vetenskap  att ofrivillig ensamhet är lika skadligt för vår hälsa som rökning. Vad forskarna tror är att det handlar om en nedärvd mekanism hos oss människor, att vi behöver vår flock för att överleva och därför kickar vårt belöningssystem igång vid beröring och gemenskap. Man har visat att social uteslutning kan ge samma signaler i hjärnan som vid fysisk smärta, så att på samma sätt som du drar undan handen när du bränner dig ska du återvända till flocken när du blir ensam.

Men vi får komma ihåg att vi alla har olika uppfattningar om vad ensamhet är. Om du är en extrovert person kan du känna dig ensam även om du har människor omkring dig, om du inte får dela dina tankar och blir förstådd och respekterad. En introvert person har inte samma behov som den extroverta, utan mår bra av ensamhet och att det räcker med att någon älskad finns i närheten för att hen ska få sitt behov uppfyllt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns många ofrivillig ensamma i vårt samhälle. Människor som längtar efter någon att prata med, att krama och någon som bryr sig om hur man mår. I Stockholm är 60 procent av alla hushåll – för en person. Och jag är ganska övertygad om att många av dessa inte är frivilligt. Det kan kännas svårt att bryta det mönstret och söka reda på kontakter. Det är dock viktigt att komma ihåg när du gör det, att det finns så många människor där ute som också längtar efter någon att umgås med.

Det finns en metod som hjälper, som kan vara klok att arbeta utifrån när du vill bryta din ensamhet. Där du skapar en plan utifrån fyra steg.

  1. Öppna upp. Öva dig i att skapa kontakter genom att använda ditt kroppsspråk – ta i hand, småprata, skapa ögonkontakt och ta initiativ.
  2. Skapa en plan. Sök reda på sammanhang där du kan möta människor som delar dina intressen. Sverige har ett fantastiskt föreningsliv, så sök efter en förening, gå en kurs, gå på föreläsningar och andra aktiviteter eller cirklar där du träffar nya människor.
  3. Investera. Välj ut ett fåtal individer som du vill bli vän med och investera din tid i dessa.
  4. Goda förväntningar. Förvänta dig det bästa från andra människor. även om du har blivit sårad eller utesluten tidigare, så arbeta med din egen misstänksamhet. Att utgå ifrån att andra vill dig väl öppnar upp för en god och generös stämning.

Börja redan idag med att planera hur du ska göra. Kom ihåg att vänlighet öppnar de flesta dörrar. kärlekenInspirerad av artikel i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 1, 2015.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Fyra steg till att bryta din ensamhet

  1. Tänk vad mycket skitsnack om ensamhet från någon som säger sig vara en expert. Hon vet inte ett smack om att vara ensam. Jag har levt i utanförskap i 14 år. Jag gör så mycket själv så det går åt helvete varje gång. Jag är isolerad i mitt hem. Jag har yrsel som INTE är fobier. Sök färdtjänst får man höra. Tror ni inte jag gjort allt och lite till? Jag har sjukersättning. Blev faktiskt intvingad in i detta jävla system tack vare ett äckel på socialen på Farsta stadsdel. Det kunde ha slutat illa om jag inte varit så stark psykiskt. Jag har alla symptom på fibromyalgi. En hel lista faktiskt. Yrseln kommer med värken. Jag har ju värk från morgon och till kväll. Jag försöker och försöker att komma in i arbetslivet. Men så fort jag säger att jag inte kan gå på perronger. Har nog en massa papper hos olika myndigheter att jag ljuger eller att jag inte samarbetar osv osv. För annars skulle de hjälpa mig. Värst är försäkringskassan som nu tagit beslutet att jag ska sitta hemma och oroa mig och inte få träffa en enda vuxen som jag har gjort i 14 år. Jag kan prata för mig. Men man tystnar med åren när man inte blir hörd. Så experter vet inte hur det verkligen är att vara ensam. En jävla massa pengar ska de ha åt en forskning där jag är experten på ämnet = ensamhet. Har egentligen mer att berätta men jag tror inte att du är läskunnig och intresserad av riktiga människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.