36 dagar kvar till Valborg – dags att se över motivationen

Var tar tiden vägen? För 64 dagar sedan var vi ett stort gäng som bestämde oss för att på Valborgsmässoafton då ska vi ge oss själva vårt bästa jag i present. På olika sätt och genom olika vägar har vi arbetat mot att bli gladare, friskare, lugnare, starkare, genom träning, rätt mat och avslappning. Du kan läsa om vårt MBJ-projekt här.  Hur går det för oss? Jag det är också mycket olika, men i vår MBJ-grupp på Facebook peppar, stöttar och lyfter vi varandra.

Du har säkert märkt att när du arbetar mot ett mål så går din motivation upp och ned. I början är det ofta lätt att motivera sig, men ju längre tiden går desto svårare blir det. Därför är det dags att se över din motivation just nu. Det är inte bara att skärpa sig och trampa på – nej du behöver något som gör vägen till målet roligt och enkelt. Du behöver en nytändning. Så ställ dig följande tre frågor:

  1. Tycker du att det är roligt att arbeta mot ditt mål?
    Eller tar det emot att gå till gymmet, laga den där nyttiga maten eller göra din mindfulness? Då behöver du fundera kring hur du ska hitta glädjen i ditt arbete mot målet igen. En belöning? Kanske en kurs eller en coach? Ska du börja jobba tillsammans med en kompis – eller var har du din glädje? Sök efter det du tycker är roligt – där hittar du motivationen.
  2. Är det lätt att jobba mot ditt mål?
    Om det är förfärligt långt till gymmet, det är en krånglig diet du håller eller jobbigt att ordna barnvakt varje gång du ska yoga är risken större att du hoppar över dina nya goda hälsovanor. Försök att hitta sätt att underlätta för dig själv. Planera veckan i förväg, träna hemma istället för på gymmet, packa väskan i förväg, gör matlådor – ligg steget före dig själv och gör det enkelt för dig att välja rätt. Varje gång du står mellan valet att göra det du bestämt dig för eller låta bli, så kommer din hjärna att välja det enklaste och det krävs massor av motivation att ta det lite jobbigare alternativet. Därför behöver du göra arbetet med ditt mål lätt.
  3. Är du bra på att sabotera för dig själv? 
    Många har en förmåga att lägga krokben för sig själv när det börjar gå bra. Det är en inbyggd mekanism hos oss som gör att vi känner obehag när vi blir framgångsrika, lyckas med att gå ned i vikt eller blir lyckliga. Alla har olika tak på hur mycket framgång vi kan ge oss innan vi känner obehag – forskarna kallar detta för ”the upper limit”. Har du en förmåga att börja sabotera för din egen framgång? Lägger av att träna eller börjar äta godis när du känner att du har gått ned i vikt? Då är det definitivt dags att höja ditt ”lyckotak”. Öva dig i att vara lycklig, känna framgång och vara duktig. Många gånger kommer man långt bara genom att bli medveten om sitt eget beteende.  Läs gärna mer om the upper limit här. 

IMG_20150325_062811

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *