Lucka 4 – andningen hjälper dig till lugn

Var sitter dina axlar just nu? Är de avslappnade eller spända och uppdragna? Utan att ändra dina andetag – känn efter om magen är still eller om den rör sig när du andas? Drar du korta snabba andetag? Ytliga? Eller långsamma djupa andetag?

Pröva nu att dra ett djupt långsamt andetag och fyll upp hela lungorna, ända ned i magen – och släpp sedan ut luften genom näsan. Långsamt. Hur kändes det?

Lär känna dig med hjälp av andningen
Det är väldigt spännande med andningen. När du är stressad andas du ofta ytligare, när du är lugn blir andetagen djupare och mer långsamma. Det är en ständigt pågående process som finns där oavsett om du väljer att tänka på det eller inte. Dina andetag är ett fönster till hur du mår och genom att bara iaktta dem utan att påverka dem kan du se hur du mår – som ett fönster in till dina känslor. Och genom att påverka din andning, kan du skapa lugn inom dig.

Det är fysiskt omöjligt att vara lugn och avslappnad och samtidigt ha en andning som är stressad, spänd, orytmisk och snabb.

Lugn genom fokus
Om du går och oroar dig över något, till exempel att du ska hålla ett tal på din bästa väns bröllop. Tankarna kring hur det ska gå snurrar i ditt huvud och du ser framför dig att du gör bort dig, gör din vän besviken eller blir utskrattad. Om jag i det här läget skulle säga till dig -Sluta genast att tänka på ditt tal! hur tror du att det skulle gå? Skulle du kunna koppla bort tankarna om jag bad dig? Antagligen inte.
Vår fantastiska hjärna fungerar inte på det sättet. Vi kan inte tvinga vårt sinne att göra som vi vill, då kommer det genast att göra tvärt emot. När vi försöker förtränga vissa tankar, tenderar de att återkomma. Det är inte ett särskilt effektivt sätt att nå inre lugn och harmoni, snarare tvärt om.

Men redan för 2500 år sedan upptäckte man ett mycket mer effektivt sätt att lugna sinnet och det är att på ett mjukt och med ett vänligt förhållningssätt hålla uppmärksamheten fokuserad på ett enda objekt. När tankarna vandrar iväg, som de alltid gör, förs de varsamt tillbaka till det ursprungliga objektet. Utan krav. Utan höga förväntningar.

Inom olika religioner och meditativa traditioner har man använts sig av olika objekt för att koncentrera sitt sinne på, som ett ljus, ett mantra eller just andningen. Och forskningen idag visar att genom att man medvetet koncentrerar sig på en sak, släpper hjärnan fokus på de icke-prioriterade sakerna. Det är som på en scen när strålkastarljuset fokuserar på olika saker och resten av scenen förblir mörk, vi vet att det fortfarande finns där på scenen men vi ser dem inte lägre.

Det är viktigt att koncentrera sin uppmärksamhet på ett neutralt objekt, som till exempel sitt andetag. Andetaget har du alltid med dig. Om du fokuserar din uppmärksamhet på hur luften rör sig in och ut genom din kropp är det ett utmärkt sätt att stilla sinnet.

Prova att göra Anna Halléns andningsminut

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *