Varför funkar inte dieter?

Går det att få en hållbar viktminskning?

Det största problemet med dagens olika dieterna är att de fokuserar på vad du stoppar i munnen. Om det vore det som det handlade om skulle det inte finnas några överviktiga i vårt land. Du är ingen ätmaskin och du kommer aldrig att bara stoppa bra och nyttiga saker i munnen för att någon säger åt dig det. Vi äter för många olika anledningar och vi svälter, begränsar oss för att sedan hetsäta igen av lika många anledningar.

Det är svårt att förhålla sig neutral till maten vi äter idag. Dagligen översköljs vi med information och reklam om att det vi äter antingen är skadligt för oss eller kan göra oss friska och smala. Slå på teven, öppna en tidning, surfa på nätet och du har bilder och propaganda om hur du borde se ut och vad du borde äta. Kan du titta på din tallrik och tänka ”Det här ska bli gott!”, utan att reflektera över om maten kommer att göra dig tjock, smal, frisk eller sjuk?

Istället för att presentera ännu en ny diet för dig, tänk om du kunde skapa en bro mellan det du vill och det du faktiskt gör. Hälsa, din kropp och det du äter finns med som en självklar del av ditt liv och inte som hela livet. Tänk om du kunde upptäcka vad du värdesätter och hur du lever ett helhjärtat liv där inte maten och vikten styr. Viktminskning eller att behålla en hälsosam vikt kommer att blir då en del av ditt liv om du önskar det, men det kommer inte att ta över din vardag.

Min erfarenhet är att det handlar om i första hand att normalisera sitt ätande och skapa en hälsosam relation till mat, så att du slutar ställa dig frågan om det som ligger på din tallrik kommer att göra dig tjock eller skada dig. Istället kommer du att äta för att må bra och för att njuta, för att få möjligheten att fokusera på det som är viktigt i ditt liv.

Men vad är en hälsosam relation till mat?

  • Du kan njuta av att äta maten du väljer att äta.
  • Du kan sluta äta när du är mätt (eller efter att din portion är slut) och känna dig nöjd.
  • Du tillåter dig att vara engagerad i livet mellan måltiderna och kan släppa fokus på mat och vikt.

Har du en hälsosam relation till mat eller styr maten ditt liv? Fyller du tiden mellan måltiderna med andra saker än att fundera över din vikt eller vad du ska äta nästa gång?

Prova istället att säga ja till sådant som fyller ditt liv med det du bryr dig om. Om du börjar redan idag kommer det att bli lättare nästa gång. Säg ja till det som gör dig lycklig. Var modig och gör mer av det som fyller livet med mening. Det är att leva ett helhjärtat liv och det hjälper dig redan idag att tänka mindre på vikten eller maten.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *