Vad är ditt bästa jag?

Vad är mitt bästa jag? Den frågan har jag funderat över idag.

  • Om mitt bästa jag är präglat av jämförelsen av det jag ser i media och hos andra jag beundrar- är det i så fall något som jag aldrig kommer att kunna uppnå och hur påverkar det mig?
  • Om mitt bästa jag är format av andras åsikter, saker jag hört om mig själv och min kropp eller tankar som andra har om vad som är bra – hur kan jag då finna glädje och stolthet över det jag väljer att göra för min hälsa?
  • Om mitt bästa jag är skapat av oro för det som ligger på tallriken eftersom det kan göra mig sjuk eller frisk – kommer jag då kunna hitta vad just min kropp mår bra av att äta?
  • Om mitt bästa jag är skapat för att komma ifrån självförakt och avsky för den jag är nu – hur ska jag då kunna orka peppa, vårda och hjälpa mig själv till att vara den jag längtar efter?

Jag levde under många år med en kronisk sjukdom som gjorde att jag inte trodde att jag klarade av allt jag ville och var rädd för att överanstränga mig för då kunde jag få ont. Efter det levde jag lika många år med en man som har rutor på magen, tränar minst sex gånger i veckan och tycker att en fem kilometers löprunda inte är ett ordentligt träningspass. Det var svårt att inte präglas av hans syn på kroppen och hälsan.

Så idag har jag funderat kring vad jag tycker är viktigt. Jag ställde mig frågan ”Hur vill du känna i din kropp? Vad vill du använda din kropp till?” Och plötsligt var svaret på vad mitt bästa jag är så tydligt.

Jag vill känna mig stark och fri i min kropp och inte vara begränsad av den. Jag vill kunna springa, leka, dansa, älska – men också bära tungt, gå länge och yoga i många timmar. Det är mitt bästa jag. Och för att nå det behöver jag ta itu med alla de påhittade bästa jagen, som kommer ur media, andras åsikter eller gamla föreställningar. Det kan jag bara göra genom att pröva mig fram och tillåta mig att säga nej, att misslyckas och att varsamt resa mig upp igen.

Idag gjorde jag det genom att ta en vilodag från träningen. Att äta frukost, lunch och middag. Att leka i skogen med hundarna. Genom att välja att göra en stunds mindfulness även om tankarna for som pingpongbollar. Och att avstå att svara argt på ett mejl som fick mig att känna mig kränkt, utan att låta det vila tills imorgon.

Vad är ditt bästa jag? Hur vill du känna i din kropp? Vad vill du använda din kropp till?

Tack för att du läser min blogg. 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *