Att lyssna med örat och hjärtat

Jag har ett fantastiskt jobb. Mitt jobb är att lyssna. Varje gång jag möter en klient i mitt arbete så är det min uppgift att lyssna med varm och äkta nyfikenhet för att försöka skapa mig en bild av vad den personen förstår och vill sträva mot. Jag får inte tro att jag vet något om dennes liv, känslor eller tankar, utan utgå ifrån det vi tillsammans kan ta reda på i mötet. Som Sören Kirkegaard uttrycker det så underbart ”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna denne där hon är och börja just där.” Och det är just det som är spännande, för i det mötet lär jag mig alltid så mycket. Jag får veta om livsöden, levnadsresor, relationer och upplevelser som är så gripande och spännande även om de utspelar sig vid diskbänken i hemmet eller på en savann i Kenya. För om man lyssnar, med både örat och hjärtat så finns det alltid något att lära sig.

För att citera Kirgegaard igen:
”All äkta hjälpsamhet börjar med
ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och
därmed måste jag förstå att detta med att
hjälpa är inte en vilja att härska utan att vilja tjäna.

Kan jag inte detta så kan jag heller inte hjälpa någon.”

(Läs dikten i sin helhet här)

Så även om jag skriver mycket, älskar ordet och berättelsen och har valt att arbeta som också som pedagog med att lära ut – skulle jag inte vara bra på mitt jobb om jag inte tyckte om att lyssna. För det är i din berättelse som mitt ord kan få sitt början och sitt avslut. Det är i din berättelse jag hittar glädjen. Så för mig är att lyssna – att lära.

Ha intentionen att lyssna med hjärtat idag. Pröva att stå tillbaka med din egen iver att berätta och vila i det spännande att få ta in en annan människas tankar och levnadsöden. Lyssna och lär.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.