Det finaste du kan ge och ta emot

Jag läste en fin liten historia på en engelsk webbsida, som jag gärna vill dela med mig av till er.

En pappa kommer trött hem efter en lång dag på arbetet och blir mött av sin glada son.
– Pappa, säger sonen ivrigt, hur mycket tjänar du i timmen?
– Varför undrar du det? säger pappan lite irriterad.
– Jo, pappa jag vill veta.
– Jag tjänar 500 kronor i timmen om du nu absolut vill veta.
– Oh, vad bra! Kan jag få låna 250 kronor av dig?
Pappan blir arg över att sonen visar upp en sådan girighet, att sonen bara har mage att fråga efter pengar det första han gör när pappan kommer hem trött efter en lång dag.
– Nej det får du verkligen inte, fräser pappan, gå härifrån för jag är trött!
Sonen går med nedsänkt huvud in på sitt rum och pappan sätter sig ned och äter sin uppvärmda middag, eftersom han även idag kom hem sent från arbetet och inte hann att äta med resten av familjen. Men när han sitter där vid matbordet, så rinner irritationen av honom och han skäms lite över sitt beteende. Kanske det är något som sonen verkligen behöver köpa? Vore det inte bättre att låna honom pengarna, så han får lära sig att betala tillbaka med sin veckopeng? Pappan reser sig från bordet och går in i sonens rum, där den lille pojken sitter vid sitt skrivbord med sin spargris i händerna. Pappan sätter sig ned på sängkanten, plockar fram plånboken och säger skamset
– Jag är ledsen att jag blev arg på dig förut, här får du 250 kr.
Pojken skiner upp som en sol. Tar emot pengarna och öppnar sin spargris där han plockar fram fler skrynkliga sedlar. Noggrant räknar han pengarna, varefter han räcker fram en tummad bunt med papperssedlar till sin pappa.
– Här pappa är 500 kronor. Kan jag få köpa en timme av din tid, så du kan komma hem tidigare från jobbet och äta middag med oss?

Historien är hjärtknipande, men har ett viktigt budskap. Det finaste du kan ge till en annan människa är din tid. Många gånger behöver vi använda den tiden till att arbeta för att kunna betala våra räkningar. Stanna upp ibland och tänk på att vi aldrig kan köpa oss människor eller ögonblick med pengarna vi tjänar. När en person är borta, så är den borta. Gläd dig åt stunden du får dela med någon annan. Att denna person väljer att ge av sin tid med dig.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

4 kommentarer till “Det finaste du kan ge och ta emot

 1. Vilken fantastisk historia, och så sann man får verkligen inte glömma att stanna upp ibland och omprioritera tid med nära och kära…

  Ha en fin fredag! Kram Aase

 2. Igår hade min dotters förskola picnic för alla föräldrar. Det var lekar och upträdanden som barnen tränat in. De flesta föräldrar hade tagit sig tid och kommit dit men inte alla. Den sorg jag såg i de barns ögon som inte hade någon att sitta med på picnicfilten , var påtaglig. Personlen ägnade dem såklart lite fokus men det syntes att barnen saknade någon.

  Debatten om tid är kontroversiell. Och jag vet att den är oerhört komplex och skapar mycket dåligt samvete hos de som kanske redan har dåligt samvete.
  Men det är tänkvärt.
  De stunder man delar med familj och vänner är så värdefulla precis som du skriver. Jag tror att livet i stort går ut på att fördela sin tid mellan det som är viktigt.

 3. så fint, jag vaknade med sådana tankar idag….kram på dig kloka goa kvinna.

 4. Jag blir rörd, så fin berättelse!!

  Kram Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.