Nyttig kaka

Det går faktiskt att njuta med gott samvete. Du som läste mitt inlägg igår om vetet och dess hälsofarliga inverkan på vår kropp och vårt välmående kanske misströstade och kände hur trist livet skulle vara utan alla godsaker till kaffet. Jag har precis bakat den saftigaste och godaste kakan – utan vare sig vetemjöl och socker och dessutom är den fullspäckad med vitaminer, mineraler och protein. Så den passar inte bara som fikabröd, du kan även ha med dig den i träningsväskan som ett mellanmål. Receptet kommer att komma i vår nya ”klokbok” som dyker upp sista veckan i augusti, men jag tänkte tjuvstarta lite och ge dig receptet redan nu.

Ca 12 bitar
Ingredienser
4 ägg
2 ½ msk agavesirap
5 msk kokosfett
1dl sojagrädde (går bra med vanlig grädde också)
½ dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl proteinpulver
rivet skal av en ekologisk lime
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
 • Sätt ugnen på 175 grader
 • Smält kokosoljan och låt den svalna
 • Smöra en form med kokosolja och använd mandelmjöl som ströbröd utmed kanter och botten
 • Vispa ägg pösigt och blanda ner agavesirap, kokosolja och grädde.
 • Blanda övriga ingredienser i en skål och rör ner mjölblandningen försiktigt i smeten.
 • Häll ned smeten i kakformen och grädda i 175 grader i ca 20 min.

Proteinpulver
Mitt favoritpulver är Helhetshälsa vitaminberikade proteinpulver, därför att det dessutom är mjölkfritt. Jag har varit i kontakt med Helhetshälsa och frågat dem om vitaminerna förstörs när man bakar av deras pulver och det gör det inte (bara vitamin B1 som försvinner när det blandas med bakpulver). Vanligast är att man bakar på ett proteinpulver som Bake Pro och är tillverkat av vassleprotein. Det innehåller dock inte samma vitaminer och mineraler som Helhetshälsas pulver. Idag testade jag samma recept med båda märkena och lät min kräsna sambo vara testpanel. Vi konstaterade att det knappt gick att märka någon skillnad. Möjligtvis var kakan gjord på Bake Pro en aning saftigare, men det kunde också ha berott på att kakan bakades i en högre form och behöll på så sätt lite fukt. Så du som precis som jag vill undvika mjölkprotein, kan baka med Helhetshälsas pulver. 

För dig som vill ha fler tips på smarriga nyttiga kakor utan gluten – gå in på Lina Lanestrands blogg eller en annan av min favorit bloggare Birgitta Höglund.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

5 kommentarer till “Nyttig kaka

 1. Det ser väldigt gott ut! Måste testas! 🙂

 2. Ser smaskig ut, den ska jag testa.
  Många nya ingredienser men gissar att många av recepten i boken baseras på liknande ingredienser.

 3. Ser smaskig ut, får bli nästa helgs projekt. Tror du det går lika bra att använda kokosgrädde?

 4. Marion, i vår kommande kokbok använder vi dessa produkter i flera av våra rätter, eftersom vi har tagit bort socker, gluten och mjölkprodukter. Vi har fokuserat på mat som är hälsosam och hjälper stressade magar och hjärnor att läka.

  Caritha, kokosgrädde går lika bra att använda som sojagrädde eller vanlig grädde – allt efter tycke och smak.

  Tack för era inlägg!

 5. […] (att ha som bas i vissa smoothies eller i matlagning) Proteinpulver (använder jag som bas i bröd eller i smoothies) Nyponpulver (mellanmål som nyponspoppa eller strö över din yoghurt eller ha i […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *