Mitt Bästa Jag – schema som ett stöd på vägen.

wpid-20130102_155517.jpg

Igår kom Expressens nya bilaga med GI&Hälsa ut. Där har journalisten Frida Anter och jag skrivit en fem sidor lång artikel om att skaffa sig sunda livsvanor. Bland annat får du ett motivationsschema med vad du ska tänka på vecka för vecka, du får ett test där du lätt tar reda på vilken slags vanemänniska du är och vad du mår bra av att fokusera på. Materialet är framtaget för Expressen och om du vill ha en extra knuff i att satsa på att ändra en vana, så rekommenderar jag dig att inhandla bilagan. Personlighetstyperna skriver jag även om på Kostrådgivarnas blogg, men testet är unikt för Expressen.

I intervjun med mig berättar jag om ett schema som jag hänger på kylskåpet och du ska i nyårspresent få det av mig:

Uppföljning -må bra (Klicka på länken för att komma till pdf:en)

Så här använder du schemat
Mitt schema använder jag när jag vill satsa på mitt bästa jag – för att påminna mig själv om att äta bra, stoppa i mig kostillskotten, vilken sorts träning jag prioriterar och hur jag fyller på.

dagar

Jag sätter ett kryss om jag äter som jag planerat och har tagit mina vitaminer eller minus om jag slarvat eller glömt bort. Fyll på – handlar för mig om mindfulness, det vill säga jag fyller på med glädje och kraft genom en daglig meditationsstund. Fyll på – kan kanske för någon annan handla om en andningsövning, något roligt som att gå på bio, vila på soffan eller måla en tavla – det som fyller på med glädje och energi.

träningTräningen fyller jag i med en bokstav som står för kondition (löpning, simning, dans), styrka (gymmet, bodypump), aktivitet (promenad, yoga) eller ett – om jag tar en vilodag.

reflektionReflektion är något jag gör varje vecka. När veckan är slut ser jag över mina aktiviteter och känner hur jag mår. Känner jag mig piggare, behöver jag öka eller minska ned på träningen eller meditationen? Det är oerhört viktigt att du stannar upp och sammanfattar för dig själv för att veta hur du ska göra för att må lite bättre nästa vecka och hjälpa dig själv att ta dig framåt.

förslagSlutligen är rutorna längst ned en hjälp för mig själv där jag skriver in vad jag har bestämt mig för att äta (undvika gluten, mjölkprodukter och socker) eller förslag på bra mellanmål. Vilka vitaminer jag kommer att äta. Och en lista med förslag på hur jag ska fylla på. Det är skön att skriva ned, för då manifesterar du ditt beslut för dig själv.

Schemat använder du som ett stöd, en hjälp till att reflektera och behålla fokus. Du använder det inte som en piska eller för att kritisera dig själv om alla rutor inte får ett kryss. Vissa dagar väljer jag att göra undantag eller ha en vilodag – för att jag mår bra av det. Börja långsamt och vänligt – får att orka hela vägen.

Och du – om du vill ha extra hjälp så har jag några platser kvar till att ta emot nya klienter.  Jag kan även komma till din arbetsplats och hålla utbildning eller föreläsning. Läs mer eller hör av dig för information. 

 

 

 

 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “Mitt Bästa Jag – schema som ett stöd på vägen.

  1. Hej Maria, länken Uppföljning – må bra verkar inte fungera. Den går inte till en pdf utan till en tom sida med endast en rubrik.
    Är nyfiken på att prova denna metod som stöd. Spännande!

  2. Hej Caroline!

    Om du klickar på rubriken så kommer du till schemat – jag blev också först frågande till varför jag kom till en tom sida men klicka dig bara vidare så löser det sig, lycka till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *