Gästbloggare Charlotte Rudenstam – Vill du känna dig mer fri?

Vill du känna dig mer fri?

Det är så många tillfällen i livet där vi stoppar och begränsar oss själva.
Där vi tänker: ”Nej, men så kan man väl inte göra.”
Och så skäms vi.
Men tänk om det är så här: Du kan visst göra så!

När jag börjar prata om skam är det många som utan att reflektera svarar: Men, jag skäms inte. Och då brukar jag fråga: Är du verkligen säker på det?

Jag står i kön till en nätverkslunch  i Malmö. Restaurangen är öppen för allmänheten. En kvinna som står före mig i kön vänder sig om och frågar vad jag jobbar med. Jag tar ett andetag innan jag svarar (för jag vet inte vilket av alla möjliga svar jag ska välja) och när jag inte svarar direkt tittar hon på mig med stel blick och säger: Å, förlåt, du kanske inte ska på nätverkslunchen.

Det där är en ögonblicksbild av skam. Tänk om hon hade tilltalat fel person? Men, så kan man väl inte göra?
Och på det här viset håller vi på. I det stora och i det lilla och vi kanske inte ens märker hur vi begränsar oss.
Jag har valt att gå i närkamp med skammen.
Jag har skrivit boken “Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft” och boken speglar på sätt och vis mitt arbete med skammen. Jag har vågat se närmare på vad jag har skämts över och hur jag har tillåtit den att begränsa mitt liv.
Nu är jag precis på väg att ta ett steg till. Den 12 maj lanserar jag en e-bok med titeln 100% Charlotte – eller hur jag fann mitt inre ledarskap genom att känna sårbarhet och skam.
Den här gången tar jag det ett steg längre.
I den första boken på skamtemat, valde jag att dels dela med mig av min egen resa från skam till lust och dels bjuda in läsaren att göra en egen. Allt jag skrev om hade jag så klart distans till. Och mina erfarenheter tog väl knappt en tredjedel av boken.
Nu väljer jag att kaxigt säga 100% Charlotte. Det är verkligen att ta skammen vid hornen. Och jag hör resterna av Jante skrika i mitt öra: “Charlotte, eget skryt luktar illa.”
Fast det handlar inte om skryt. Det handlar om att våga vara autentisk. Våga visa vem jag är och hur jag tagit mitt inre ledarskap. Och en förutsättning för det är – för mej – att visa min sårbarhet och vad jag har skämts över. Att visa hela mej och inkludera min skuggsida.
Min förhoppning är att läsarna ska inspireras till att själva våga leva till 100% och sluta snegla så mycket på vad andra tycker och tänker. För jag vill bidra till att människor tar för sig av livet och inte oreflekterat krymper sig själva.
.

.

När skämdes du senast?
När lade du märke till att skammens rodnad kom på dina kinder?
Kanske var det länge sedan, kanske var det för en minut sedan?
Det jag jobbar med är att medvetandegöra skammen. För det man känner till kan man göra något åt. Och ju mindre skam man känner – över vad det vara månde – desto friare liv kan man leva.
Jag har själv känt mycket skam i mitt liv, över alla möjliga saker.
Jag vet hur skammen har begränsat mig.
Jag har insett att skammen delvis har fängslat mig, eller åtminstone satt en fotboja på mig.
Jag har varit så rätt för att vara fel och att göra något som bevisar att jag är fel.
Jag har varit så rädd för att bli skrattad åt, misstänkliggjord eller för att någon ska säga nej till mej.
Och det är klart att den här rädslan har påverkat mitt liv.

Skam handlar om känslan av att vara fel. Och när jag skäms kan det kännas som att det är omöjligt att göra något åt. ”Du är dum. Du är klumpig. Du är långsam. Du är otacksam. Du är egoistisk. Du är… Du är…”
När någon säger något sådant till mig innebär det att de, nästan alltid utan att tänka på det, skambelägger mig. Alltså att de ställer en slags negativ diagnos på mig. Och den som hört tillräckligt många gånger att: ”Du är självisk” börjar till slut tro på det.

Det är en väldig skillnad att säga: ”Du beter dig själviskt nu.” För när jag gör något fel, så kan jag be om ursäkt eller försöka bete mig på ett nytt sätt nästa gång.
Det är vad skuld handlar om.
Skulder kan betalas tillbaka – men så är det inte med skam.

Så vi vill verkligen vara med och bidra till ett liv i mer frihet att vara oss själva. Det behöver inte vara särskilt farligt att titta närmare på skammen, var den än sitter. Ju mer du vet om dej själv, desto lättare har du att göra medvetna val.
Och vem vill egentligen leva ett begränsat liv?
Jag vill det inte.
Jag vill inte gå direkt i fängelse utan att passera gå.
Jag vill gå vidare till gå – och jag inbjuder dej att gå med på samma promenad.

Tack Maria Helander för att jag får blogga hos dej.

Jag bloggar dagligen på
lustochliv.blogspot.com
Hemsida
charlotterudenstam.se
Charlotte Rudenstam, författare, bloggare, redaktör, föreläsare, coach, workshopledare och en massa annat.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

1 kommentar till “Gästbloggare Charlotte Rudenstam – Vill du känna dig mer fri?

  1. Tack! Sånt viktigt ämne, och det mest ”skämmiga” …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.