Tre knep mot sötsuget

Nu kommer jultiderna med glögg och pepparkakor i tid och otid. Det serveras saffransbullar och står godisskålar överallt. Är du orolig att du ska ha svårt att stå emot? Eller är du redan en sockerråtta och tycker att det är svårt att sluta med ovanan att fika i tid och otid och unna sig något gott i tevesoffan? Det kan vara svårt att gå tillbaka till en sundare vardag efter en period med allt för många undantag. Vissa upplever det som en ständig kamp att sluta med sött och funderar därför över om de är sockerberoende.

Vi vet idag att hjärnans belöningssystem är så starkt att vi känner ett enormt sug efter snabba kolhydrater och speciellt kombinationen fett och sött.  Det finns också forskare som säger att en del människor kan utveckla ett beroende av socker, precis som av alkohol eller droger. Det är omtvistad forskning, men viktigt att ha med när vi skapar oss en förståelse av vad en del kan uppleva som så starkt begär efter socker.

Hantera stress
Kanske har du bestämt dig för att inte äta, men tappar kontrollen och äter ändå. Kanske du använder maten eller sockret för att dämpa känslor som stress, oro, ilska eller för att fira, pigga upp och belöna dig själv. Socker ger en tillfällig tillfredställelse, men så snart du får dåligt samvete över den där chokladbiten äter du ännu mer för att även dämpa känslan av misslyckande. Det är lätt att fasta i den onda sockercirkeln.

En kamp mot suget
Att få kontroll på sitt sötsug handlar inte om karaktär, det handlar om att bryta ett beteende. Du behöver förstå varför du gör som du gör, istället för att klanka ned på dig själv när du misslyckas. Om du istället för att stålsätta dig när suget kommer, väljer att upptäcka varför du kände ditt sötsug kommer det att gå lättare. Var du arg, stressad, trött eller ledsen? Kan du göra något åt den känslan eller försöka acceptera att den finns där, istället för att äta bort den? I mitt arbete som beteendevetare hjälper jag människor att få kontroll över sitt ätbeteende, genom att be dem att stanna kvar en stund i suget och känna efter vilka känslor och tankar som ligger bakom.

Tre sätt att överlista sötsuget
– Prova 5-minutersutmaningen. När du känner sug, ställ en klocka på 5 minuter och stanna kvar i suget och i känslan. Vad händer med suget? Ökar det eller minskar det? Vilka känslor och tankar kommer och går? Prova att utforska ditt sötsug.

– Pröva ett nytt beteende och istället för att stoppa något i munnen gör något helt annat. Drick ett glas vatten, ring en vän, ligg på spikmattan eller ta en promenad. Se om det får suget att försvinna.

– Bra mellanmål som nötter, kokta ägg eller kokosfett är en räddare i nöden när du råkar ut för ett blodsockerfall eller är paniksugen. Se till att ha det tillgängligt. Men var försiktig så det inte blir ett småätandet – nyttiga mellanmål kan också användas som stressdämpare. Så lär dig känna skillnad på hunger och sug.sockerknarkare

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

3 kommentarer till “Tre knep mot sötsuget

 1. Det enda som fungerar är tre mål mat och inget mer. INGET fika – vare sig vanligt eller lchf/raw food. Endast kaffe med en rejäl klick smör eller kokosolja. Mellanmål och fika fungerar inte. Det är den enklaste sanning jag nånsin nått.

 2. Tack för tre bra tips och stort tack till Jeanette Sandelins kommentar. Så bra att läsa bra och enkla sanningar ibland. Tre mål mat om dagen och kaffe däremellan. Så enkelt och så sant. 🙂 Nu ger vi oss in i december!

 3. Svar till Malin B:
  Jag var tvungen att ge mig denna sanning i present då jag insåg vid ett tillfälle när jag åt en raw food-boll att NÄ – detta går inte. Fika som fika – allt triggar till MER-ät.
  Alla mjölkprodukter triggar då det läggs som en film i munhålan (man smakar grädde) och kaseinet drar på med VILL HA MER…
  TACK Malin för att du uppskattar det jag skrev 🙂
  GLAD helg önskas fr sö Dalsland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *