Stärkande övning för självkänslan

Idag har jag fått löfte om att berätta om en utav våra kursdeltagare. Vi kan kalla honom för Fredrik.

Vi brukar prata mycket om självkänsla på våra utbildningar, Cathrine och jag och vad man kan göra för att stärka sin kärlek för sig själv. För det mesta är våra deltagare medvetna om att man kan göra något åt sin självkänsla, men inte alltid vad eller hur man gör. Det är så härligt att kunna ta tag i det där hoppet om att det går att förändra en dålig självkänsla och använda det så att deltagarna får lära sig hur de arbetar för att bli starka och kärleksfulla mot sig själva.

Vid ett tillfälle räckte Fredrik upp handen och berättade att han hade en bra övning som stärkt honom. Han beskrev hur han på kvällen frågade sin spegelbild -Vad har gjort dig lycklig under dagen, Fredrik? Sen fick han tänka efter och beskriva de glädjeämnen han skapat eller snubblat över – med blicken i sina egna ögon. Han berättade att övningen inte bara fick effekten av att söka lyckan, utan också att han inte kunde ljuga för sig själv.  Vid ett tillfälle hade han kommit fram till att han inte ÄR kär i sin exflickvän som han trots allt hade fortsatt att träffa. Men han drog sig för att säga det till henne och avbryta relationen, utan förträngde sina känslor för att det var enklast och tryggast. Han ljög vidare för sig själv och henne. Men sen kom kvällen och spegelövningen. Han berättade att han bävade för spegeln och funderade först på att strunta i den. Snabbt som bara den klämde han fram en grej som gjort honom lycklig under dagen sen flydde han snabbt därifrån. Fredrik beskrev att det inte längre gick bra att fly från sin spegelbild och sig själv, i bakhuvudet malde allt. Han skämdes inför sig själv så pass mycket att han tog mod till sig och berättade hur han kände för sin exflickvän. Han bröt relationen, trots att det var svårt.

Den övning Fredrik har gett oss är så bra på flera plan. Att ställa sig mitt emot sig själv och fråga ”Vad har gjort dig lycklig under dagen? är att ta sig själv på allvar. Har någon annan i din omgivning frågat dig det? Troligen inte. Men du visar en omsorg och kärlek till dig själv, samt skapar en tacksamhet för det som har hänt och varit. Fredrik berättar att ganska snart kommer man att böja söka och lägga märket till glädjeämnen i vardagen som man kan berätta för sin spegelbild på kvällen. Och så småningom eftersom du skapar en relation till den du har framför dig i spegeln kommer du vilja bli genuin till dig själv.

Det är en stark övning. Jag har redan börjat. När tänker du börja?

.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

2 kommentarer till “Stärkande övning för självkänslan

  1. Får se när jag har kraft och ork att börja prova den. Är helt säker på att den är effektiv och bra. Jag behöver bättre självkänsla det är det inte någon tvekan om. Ha en bra dag! kram

  2. Vilken nödvändig övning, om ingen annan frågar får man gör det själv. Nyttigt! Detta ska provas! Vad är det för kurser du håller i?? Gillar din blogg… mycket riktiga känslor. Trevlig helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *