Skapa dig ett friskt VETE-fritt liv

Grov smörgås och fil med müsli till frukost, pastasallad med lightdressing till lunch, vegetarisk lasagne till middag. Så såg min matdag ut under många år. Jag var sund och hälsosam, för jag var ju vegetarian och hade varit det sedan jag var tonåring. Men med värkande leder, en ung reumatiker. När jag nu har läst boken Brödberoende får jag ännu ett bevis till vad som hände den dagen jag fick rådet att ta bort gluten och veteprotein (många glutenfria produkter innehåller olika former av vetestärkelse) ur min kost, jag blev fri från inflammationen i mina leder.

Brödberoende är skriven av den amerikanska hjärtläkaren William Davis som uppmärksammade hur hans diabetikerpatienter som fick rådet att utesluta vete och socker ur sin kost, kom tillbaka tre månader senare och förutom att deras blodsocker hade sjunkit, så hade de även gått ner tio – tjugo kilo, blivit av med ledinflammationer, eksem, astmatiska besvär, inflammerade tarmar och kände sig allmänt piggare. Själv åt Dr Davis mycket sunt och joggade sju kilometer varje morgon, men trots detta hade han en övervikt på runt tjugo kilo. Han började intressera sig för vetet och om det möjligtvis kunde vara boven i vårt västerländska ohälsosamma drama. Om så är fallet vore det skrämmande med tanke på att vetet är det mest förekommande ingrediensen i vår mathållning, vi ger det även som dietmat till sjuka magar, fyller det i hundfodret och häller det i nappflaskan.

Men vänta nu, tänker du, vete har vi ju ätit sedan urminnes tider. Och det stämmer, men det vete vi äter idag ser inte ut som vetet din mormors mor bakade bröd på. Vetet vi äter idag har genmanipulerats till oigenkännlighet för att kunna snabbodlas till en hungrig befolkning. Dessutom odlas det på mineralfattiga, utarmade jordar, finmals i fabrik istället för de stenklassiska kvarnar som bevarade många goda egenskaper på det hela vetekornet. Davis menar att biokemiska skillnader i vetets proteinstruktur som uppstått de senaste femtio åren, ger en förödande immunologisk reaktion på våra kroppar. Vi blir feta och sjuka av att äta vete.

Vete, även som fullkorn höjer ditt blodsocker mer än nästan alla kolhydratsrika produkter, vilket gör att insulinnivån höjs och fettinlagringen påbörjas. Alltså är en omelett gjord på tre ägg mindre fettbildande, än t.ex. två fullkornsmackor. Det som däremot är lite trixigt när det kommer till vete är att det är rent beroendeframkallande. Jag har mött kvinnor och män som hellre skulle göra en rotfyllning utan bedövning än att avstå från sin pasta eller sin älskade smörgås. Davis menar att det inte är konstigt att människor smyger upp på nätterna och äter smörgåsar, eller äter bullar, pizza, hamburgare och muffins varje dag. Det är inte vårt fel att vi inte kan avstå, menar han, därför att vetet har samma verkan på hjärnan som de narkotiska preparatet opiater (t.ex. morfin och heroin), vi kan uppleva djup tillfredsställelse av att äta det och känna abstinens om vi slutar med det.

Du har säkert lärt dig att tarmarna tar hand om ditt immunförsvar. Och då kanske du förstår hur viktigt det är att ha en god tarmhälsa. I boken Brödberoende får vi veta att sjukdomar som crohns sjukdom, IBS och en allmän dålig tarm kan komma ur vetet och glutens påverkan på tarmslemhinnan. Våra tarmar är helt enkelt inte utvecklade att processa det dagens gluten, vilket även har gjort att rent glutenintolerans har ökat explosionsartat under de senaste 50 åren.

Jag skulle kunna fortsätta att berätta om olika sjukdomar och obehagligheter som vetet och gluten ställer till med, men istället ska jag rekommendera dig att läsa boken. Den är tungt vetenskapligt grundad och Dr Davis verkar inte göra ett påstående utan att ha en akademisk rapport bakom sig. Dessutom är den oväntat nog både rolig och spännande att läsa, själv har jag plöjt igenom den idag. Davis ger oss dessutom rekommendationer på en gluten/vetefri kost, där han även rekommenderar att vi plockar bort socker och är sparsamma med mjölkprodukter. Inte långt ifrån Stenåldersdieten eller LCHF, ursprungligt och välsmakande för både kropp och själ.

Så om du har problem med trötthet, envis övervikt, tarmsjukdomar, ont i leder, eksem, högt blodsocker – för att nämna några symptom kan det vara värt att prova att leva vetefritt under tre månader och se vad som händer med din hälsa.

Uteslut: 
Sädesslag, glutenfria produkter (dvs de som säljs som glutenfritt, men ofta är mer blodsockerhöjande än vanlig kost pgr av sin höga halt med stärkelse), socker, sötningsmedel, torkad frukt, frukt,

Ät begränsat:
Mejeriprodukter, bär, icke gluteninnehållande sädesslag (hirs, bovete, quinoa, brunt ris), sojaprodukter

Ät obegränsat:
Grönsaker, nötter, kött, ägg, ost, matoljor, bönor och linser.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

20 kommentarer till “Skapa dig ett friskt VETE-fritt liv

 1. Tack Maria för tipset! Den boken ska jag absolut läsa. Jag fick för ett par år sedan veta att jag var allergisk mot vetemjöl och har efter det uteslutit det ur min kost. Jag trodde att jag var frisk innan, men det var nog snarare så att jag var in något ”ingenmansland”. Jag var småkrasslig, men inte riktigt sjuk. När jag slutade med vete blev jag piggare, friskare, fick mer energi och blev av med värk i lederna som jag hade då och då.
  Jag vill gärna tipsa dig om den fantastiska boken ”The Inflammation Syndrom” av Jack Challem. Den finns mig veterligen bara på en engelska (hyfsat lättläst) och är full med vetenskapliga fakta om vad vete, socker och mjölkprodukter gör mer vår kropp och hälsa.
  Tack härliga Maria för alla klokskaper du sprider! Kram från Ulrika

 2. Tack för en bra recension, Maria. En mycket viktig bok för oss som kämpat i många år med problematisk mage och värkande leder.
  Har nu levt helt glutenfri i över 2½ år, min Fibromyalgi är i stort sett borta. Får jag nån gång i mig något med vete utan att veta om det, så svullnar magen upp direkt och jag får en jobbig natt.
  Finns inte en chans att jag skulle börja med det igen. LCHF har kommit för att stanna i mitt liv 🙂

 3. Tror att det ligger mycket i att utesluta vete m.m. men det känns lite krångligt.
  Utesluta frukt, begränsat med bär, är det samma med bärpulver då?
  Hur får man i sig tillräckligt med c vitamin och antioxidanter?
  Räcker det kanske då med grönsakerna? Kommer att sakna frukt o bär.
  /Susanne
  Begränsat med mejeriprodukter, obegränsat med ost. Är inte ost en mejeriprodukt?

 4. Ulrika – tack för dina varma uppmuntrande rader! Du brinner också för ett lite friskare, starkare och gladare land och vi hjälps åt att inspirera. Tack också för tipset angående boken av Jack Challem, jag ska ta och beställa den. Jag tror på att samla på sig så mycket fakta som möjligt – även om det borde räcka med att känna sig friskare och starkare. Det är så glädjande att höra att du kände en sådan stor skillnad i kroppen efter att du slopade vetet. Får du någon reaktion om du gör undantag och äter vete idag?

  Birgitta – tack för din hälsning och för att du står som ännu ett levande bevis på att vi kan äta oss friska. Jag tycker alla ska läsa din varma berättelse på din blogg om din hälsa http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/10/fibromyalgi-och-lchf/

  Susanne – du har helt rätt, det mesta upplever vi krångligt i början innan vi lär oss hur vi ska göra. Bärpulver äter jag nästan varje dag i perioder i form av nyponpulver, så när det står begränsat så menar man oftast att du kanske inte ska äta jordgubbar med grädde till varje mål om du vill uppnå bästa hälsoresultat. Grönsaker innehåller många gånger mer antioxidanter och vitaminer än frukt. En paprika ger dubbelt så mycket c-vitamin än apelsin. Själv äter jag bär nästan varje dag, men nu var det länge sedan jag åt en frukt – trots att jag tidigare kunde leva på frukt.
  Visst har du rätt – ost är en mejeriprodukt, men eftersom den är lagrad så försvinner det skadliga mjölksockret, menar Dr Davis.
  Han förklarar allt mycket tydligt i boken och ger till och med både menyförslag och recept – så jag rekommenderar den varmt.

 5. Tack för ett bra svar Maria 🙂
  Jag känner att det kanske skulle vara bra för mej att skippa vetet, det är bara det att jag har så svårt till förändring när det gäller kosten. Så jag vet inte riktigt hur jag ska fixa det p.g.a. att jag är en stor emo-ätare. Men jag är ganska säker att jag skulle bli mycket piggare.

  Kram Susanne

 6. Susanne, då kanske du ska ta ett litet steg i taget. Börja med en vetefri måltid om dagen och ta små steg framåt. Var stolt över att du har kommit fram till att du äter på grund av känslorna, nästa steg är att fundera över vilka känslor det handlar om. Har du läst vår bok ”Helhetsmetoden” eller ”Aldrig mera banta”, som handlar om just detta att en gång för alla sluta äta för att dämpa känslor?
  Fixa det kan du, glöm bara inte bort att vara snäll mot dig själv på vägen.
  Kram

 7. […] går faktiskt att njuta med gott samvete. Du som läste mitt inlägg igår om vetet och dess hälsofarliga inverkan på vår kropp och vårt välmående kanske misströstade och […]

 8. Tack Maria!
  Det kanske är dax att jag läser dessa böcker.
  Kram

 9. Fick denna sida av en bekant och har läst lite, vill bara tala om att min mage har varit krånglig i hela mitt liv ( enligt läkarna IBS ). Visar ingen veteallergi på prover men något är det som inte stämmer. Har varit utan vete havre korn och råg nu sedan oktober 2012. Nu kan jag gå ut utan att kolla toa och även gå ut precis efter att jag ätit, något som var helt omöjligt innan. Jag har av misstag fått i mig vete och havre och blivit totalt utslagen i ett par dagar. Jag har uteslutit även det vanliga glutensortimentet använder endast märket Schär som är både Vetefritt och helt glutenfritt. Jag mår idag mycket mycket bättre men det finns lite kvar i min kropp som kan bli bättre. Jag tror själv att det kan ta rätt lång tid att läka allt detta som sädesslagen tydligen ställer till med.
  Jag hade provat allt men av en tillfällighet så började jag utesluta gluten och det ena gav det andra. Har nu hittat ett recept på ett matbröd där det mest är nötter och frön
  jag utgår från receptet men byter ut lite ingredienser använder bl.a kokosmjöl vad tror du om det, är det något man kan använda eller.!!
  Tack Maria
  Jag ska fortsätta att läsa på din sida och även försöka få tag i boken.

 10. Hej MS och tack för ditt inspirerade inlägg.
  Jag hör det ganska ofta, människor vars provresultat inte visar någon form av allergi, men trots det bli friska från magbesvär efter att ha uteslutit gluten eller mjölkprotein. Det är mycket intressant. I vilket fall tycker jag att det är värt att prova.
  Ett stort grattis till din förbättrade hälsa. En fungerande mage, ökar livskvalitén något enormt.
  Jag använder ofta kokosmjöl och mandelmjöl i mina bakverk och tycker att de fungerar utmärkt till bakning. Jag har också ofta ett sojabaserat proteinpulver i brödet http://www.helhetshalsa.se/sv/e-handel-produktsida/sokning/proteinpulver—naringsberikat-35-port/
  Välkommen tillbaka! Och tack för ditt inlägg.

 11. Otroligt bra skrivet! Har delat länken hit på FB faktiskt 😉

  Tack för att du delar med dig! <3

 12. Jättebra att vi blir fler och fler som upptäcker vetets/glutens skadliga verkan på våra kroppar och det du skriver är jättebra. Vi köper billig mat och betalar med sämre hälsa. Vår familj gick över till gluten-, socker-, soja- och sockerfri kost 1 februari i år på grund av att yngste sonen av skolmedicinen fått diagnosen ADHD, av alternativmedicinen en massa diagnoser. Då han konstaterades vara glutenintolerant, mjölk- och sojaallergisk och sockeröverkänslig hör flera diagnoser ihop med det. Candida, mikroorganismer, parasiter och virus i tarmarna, inflammation i bukspottskörteln samt brist på magnesium och zink, den sistnämnda bristen gjorde att han var på väg in i en djup depression. Vi har vidtagit andra åtgärder också, bland annat avgiftning med vulkansand då han har miljögifter i kroppen och Elhindra då han är känslig mot elsmog och rytmisk rörelseträning då han har babyreflexer kvar. Efter 4,5 månad är han på god väg att bli frisk och för första gången på kanske 12 år är han riktigt glad igen och har fått tillbaka glimten i ögat som han hade när han var liten. Jag har läst en massa böcker, inte den du läst Maria, men bland annat Sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson, Maten och evolutionen av Staffan Lindeberg, 12 veckor till ett självläkande liv av Sanna Ehdin, Forskningsfusket av Ralf Sundberg och Rörelser som helar av Harald Blomberg + att jag ”forskat” på nätet för att få ihop pusslet med vad jag själv tål. För jag är liksom hela min familj glutenintolerant och mjölkallergisk vilket gett mig ont i magen i minst 30 år och ont i knäna i 20. Båda de besvären är borta, liksom svullna ben (för det mesta), den generande hårväxten håller på avta och som bonus har jag gått ner 12 kg. Det är inte bara gluten i våra sädesslag som gör oss sjuka utan de innehåller också fytinsyra. Fytinsyran binder magnesium, kalcium, järn och zink och för ut det genom kroppen utan att de viktiga mineralerna absorberas av tarmen. Du skriver att man kan äta obegränsat med bönor, men då bönor (även soja och jordnötter) innehåller fytinsyra, så vi äter inga bönor heller. Jag har en blogg och en hemsida där jag skriver om mina upptäckter och hur jag och sonen mår av det vi stoppar i oss, har också lagt upp recept vartefter jag testar nytt. Då vi alla är genetiskt olika tror jag att alla måste prova sig fram för att se vad man tål och inte tål, men mina recept innehåller inte gluten, komjölksprodukter, soja, socker, majs eller bönor.

 13. Jag skulle absolut inte rekommendera soja i något med tanke på att det dels är hormoniellt och väldigt skadligt för oss. Jag har länkar på min blogg om sojans skadeverkningar också: http://startarom.blogspot.se/2012/03/tva-valdigt-viktiga-inlagg.html
  Har även flera inlägg om just vad spannmål gör med våra kroppar.

 14. Hej! Jag har läst boken och kastade mig över den med stor förtjusning. Jag har därefter läst den igen och med lite större noggrannet. Som LCHF-are är jag dock lite skeptisk till författarens resonemang kring hur kött och animaliska produkter (ost) försurar kroppen och att den ”kroniska ketosen” är väldigt farlig. Återigen, det är ju precis detta som LCHF-förespråkarna, inte minst står detta att läsa i Jonas Bergkvists bok, att man aldrig ska tro på någon som försöker övertala en om att ketos är farligt. Däremot är jag övertygad om att gluten är farligt men det frikänner därmed potatis och ris som inte innehåller gluten. Bort med gluten och socker är alltså vad som gäller.

 15. Tack för era intressanta inlägg! Det är mycket spännande att läsa om era erfarenheter. Vete, soja, kött, fett – en sak kan vi alla vara överrens om – och det är att mat berör oss på olika sätt. Om man har tagit del av fakta och märkt att man mår bra av vissa produkter, så vill man självklart berätta det för fler! Men som allt man läser, även forskningsrapporter, ska man vara kritisk, som Maja säger.

  Jag rekommenderar soja, trots att det reder oenigheten om det. Två läger, precis som när det gäller kolesterol, mättat fett, kaffe, kött och mycket annat. Själv är jag uppvuxen på sojaersättning eftersom min mamma inte kunde amma mig efter 14 dagar och jag inte tålde mjölkprotein. Dessutom har jag tagit del av den intressanta granskningen av sensationsjournalistiken kring sojaprodukter http://www.helhetshalsa.se/?pid=14b2647b8f3396&lang_id=sv . Men självklart ska man hålla sig till ekologiska produkter och vara medveten om att en hög konsumtion av soja eller andra bönor kan på grund av fytinsyran hindra upptaget av vissa mineraler.

  Mona, otroligt intressant om dina upptäckter och vad bra att du samlar dessa på din blogg. Jag såg att du har en hel del intressanta recept där, så jag kommer definitivt återvända till din blogg. Jag tror till hundra procent på det du säger att vi alla är olika och behöver prova oss fram till vad som är bäst för våra kroppar. Tusen tack för din information.
  Varma hälsningar
  /Maria

 16. Det verkar som en väldigt intressant bok. Tål själv heller inte vete något vidare, men det tog över 30 år innan jag förstod det.

  Är övertygad om att det är viktig att äta en så naturlig kost som möjligt oavsett om man vill äta LCHF eller inte. Helst också alltid kallpressade oljor.

  Soja har jag inte heller mycket över för. Inte bara på grund av fytinsyran och dess störande inverkan på vår hormonella balans, utan eftersom den redan från början är giftig.

  Kommer också ihåg hur det ett tag var väldigt populärt bland manliga kroppsbyggare att äta sojaprotein, tills de märkte att de började få tendenser till kvinnobröst.

  Dessutom är den ”förädlad” i väldigt många steg, från planta till färdig produkt. Det gör visserligen att den blir mera ätlig, men processad mat innebär generellt lägre innehåll av näringsämnen och då tänker jag att det är bättre att istället välja något annat. Exempelvis vanliga bönor om man nu vill äta bönor.

  Det här särskilt med tanke på att just många jordar är utarmade redan från början. Soja är dessutom inte bra för miljön, även om den odlas ekologiskt, eftersom odlingarna ligger så långt bort. Försöker därför alltid så långt som möjligt att välja lokalt odlade och lokalt producerade råvaror.

  Ha det gott!

 17. Intressant läsning! Jag har nyligen fått hem boken och den ligger och väntar på att bli läst 😉

  Jag känner igen mig mycket i det du skriver, jag är själv vegetarian (+ fisk + fågel) och åt tidigare (vad jag tyckte) ganska sunt och rörde på mig. Faktum är att jag älskade att idrotta och spenderade ett par timmar med både innebandy och gym i veckan. Trots detta kändes det som om kroppen bara blev sjukare och sjukare och kilona kom långsamt smygandes…

  Nästan på ett dygn när jag var 28 år (2008) började jag få krämpor. Jag gick på många och långa utredningar och fick slutligen diagnosen fibromyalgi och Sjögrens syndrom (reumatisk sjukdom). Jag fick i samma tidsperiod veta att jag har PCOS (hormonrubbning som räknas till det metabola syndromet).

  Jag hade nyligen träffat min sambo, jag blev gravid, jag bytte jobb och min sambo och jag flyttade ihop i samma veva. Möjligen kan något av detta ha varit utlösande (ff fibromyalgin) då det var en stor omställning i mitt liv just då. I januari i år googlade jag på sjögrens sydrom för att försöka hitta egna åtgärder till mindre värk osv. Halkade in på ett forum om LCHF… läste och läste i flera dagar och bytte på en vecka kost till strikt/normal LCHF. Efter bara EN VECKA blev jag av med inflammationsliknande värk i höger fot och handled jag besvärats av under flera år. Då förstod jag direkt att detta var något för mig.

  Jag har nu ätit LCHF i ca 5 månader och hälsoförbättringarna är enorma. Symptom man lär sig leva med är som bortblåsta. Halvrisig mage, halsbränna, orkeslöshet, värk, jämnare humör, mindre ”svallningar”, mindre morgonstelhet osv. Dessutom har jag gått ner till en vikt jag inte ens vägde innan jag blev gravid. Totalt -19 kilo och -26 cm i midjan (ännu har inte kroppen stannat…).

  Jag har dessutom lyckats få HELA min familj och släkt att följa samma väg som mig. En del inte lika strikt som andra men vetemjöl + socker är i alla fall helt uteslutet hos samtliga. ALLA har visat enormt positiva resultat. Muskulatur som funnits men inte riktigt synts har trätt fram som aldrig förr hos ff killarna (vilket de såklart är nöjda med;). Utöver detta har följande sjukdomar/besvär förbättrats enormt: ADHD, uppsvälld mage, ”kronisk” diaree, trötthet, sexlust, viktnedgång mm. Väntar med spänning på om mammas blodtryck blir bättre och mosters allergier…

  Oj, det blev ett långt inlägg. Jag ville med detta lyfta upp det du skriver och som du sammanfattar från boken angående mjöl och gluten. Under denna period har jag såklart testat mig fram genom diverse undantag för att se vad jag reagerar på. Varje gång jag ätit minsta lilla av något innehållandes gluten har jag fått rejält ont i lederna. Jag bestämde mig tidigt att jag kommer fortsätta med LCHF för resten av mitt liv just på grund av detta, trodde dock (till en början) att jag kanske kunde dricka någon halv öl eller så (det enda jag saknar). Har ju såklart testat detta men näää… gör inte längre om det för då kommer värken som ett brev på posten.
  Detsamma gäller mitt blodsocker som sticker i skyarna och jag blir som ett monster här hemma 😉

  Det kanske står någonstans här på din blogg… men vad är din största fettkälla? Eftersom jag är vegetarian känns det som om jag måste använda mycket mjölkprodukter för att lösa med feta såser osv då jag inte får i mig så mycket animaliskt fett… Tror dock jag skulle må bättre av att utesluta även mjölkprotein. Du tålde inte detta tyckte jag mig läsa? Nyfiken om du har några bra tips 🙂

  Tack för en i övrigt trevlig och fin blogg, jag har precis hittat hit och kommer fortsätta läsa här 🙂

 18. […] Det är en sådan glädje varje gång jag får se förändringar hos människor. När de förvånade upptäcker hur pigga de blir, hur immunförsvaret stärks, små eller stora krämpor försvinner och kläderna sitter lite bättre. De vet inte hur bra de kan må förrän de har provat och när de väl har upptäckt det, så är det svårt att gå tillbaka till gamla vanor. Dessutom är det härligt att upptäcka hur intresset för att äta, träna och meditera sig till en bättre hälsa ökar. Min mest populära artikel här på boggen handlar om hur skadligt vetemjölet kan vara för din hälsa. […]

 19. […] Läs det här inlägget av Maria Helander: http://www.mariahelander.se/?p=2743 […]

 20. Foliehatten på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *