Lucka 24 – den ädla konsten att vara självsnäll

Efter att ha skrivit sista raden till boken Konsten att vara självsnäll tog jag en skogspromenad i höstsolen tillsammans med min vän Petra. Jag beskrev för henne hur bokskrivandet hade blivit ett slags bearbetande för mig, genom att jag hade fått övat mig i självsnällhet genom i varje kapitel. ”Men jag blir så arg på mig själv för att jag hela tiden slarvar med min egen självsnällhet”, hör jag mig själv säga. Petra stannar upp och tittar på mig. ”Vad sa du nu, Maria?” frågar hon och ler retsamt. Och då kunde jag inte låta bli att brista ut i skratt. Här har jag skrivit en bok om vikten av att ha tålamod när man övar sig i självsnällhet, och nu så läxar jag upp mig själv för att jag inte på kort tid har lyckats direkt med att ändra ett mitt beteende.

Förändring tar tid. Men det första och största steget är att bli medveten. Om jag inte hade jag börjat min resa mot en självsnällare vardag, hade jag nog fortsatt att vara sträng mot mig själv för att jag inte klarat av att göra alla förändringar jag har bestämt mig för. Där i höstsolen kunde jag upptäcka att jag föll in i en gammal vana, och skratta åt hur tokigt vi människor beter oss. Och det är trots allt ganska befriande. Du och jag är helt vanliga människor, som strävar efter att göra det bästa vi kan och trots det halkar vi tillbaka i gamla hjulspår. Att halka tillbaka ner i gamla hjulspår är inte ett misslyckande. Det innebär heller inte heller att vi är hopplösa. Det betyder att vi lär oss, och ingen kan ta ifrån oss det vi lärt oss om oss själva. 

Min önskan är att jag har kunnat förmedla till dig under dessa 24 dagar, att allting handlar om att tillåta sig att öva. Ingen kan lära sig en konst bara genom att bestämma sig. Vi trampar med otränade fötter upp en ny stig och det kan hända att den är snårig till en början. Men det är spännande att upptäcka att alla stigar blir lättare att ta sig fram på ju fler gånger vi använder dem.

Jag väntade mig ingen revolutionerande förändring i mitt liv när jag började jobba med min självsnällhet. Därför blev jag förvånad när jag upptäckte hur små övningar i vardagen ledde till en allt större längtan efter att vilja göra sådant som får mig att må bra. Och ju mer värme jag kunde ge mig själv, desto mer glädje och kraft fick jag att dela med mig av till andra. Det blev en stor förändring för mig. Konsten att vara självsnäll har skapat kroppsfred och själsfrid hos mig mitt i vardagen, även i de stunder då livet känns tufft. Och även när jag har halkat tillbaka i gamla hjulspår, har jag kunnat ta mig tillbaka på till den nya stigen, och trots allt känt mig lite klokare och mer erfarennare.

Jag skrev Konsten att vara självsnäll för att hjälpa dig att vara vänligare mot dig själv. Inte för att du ska orka förändra världen, bli berömd eller framgångsrik, utan för att du helt enkelt behöver din egen omsorg och empati. För att du ska känna dig sedd och älskad av dig själv. Den resan har du påbörjat. Och precis som vilken relation som helst, behöver relationen till dig själv omsorg och underhåll. Självsnällhet är en process, något du väljer varje dag. Kanske det kan bli ett självklart val en dag. Men tills dess hoppas jag att boken eller dessa ord kan få vara en hjälpande hand. Och sluta aldrig att ställa dig frågan: ”Hur kan jag stötta mig själv just i dag?”

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *