Varför gör jag tvärt emot det jag vill?

Hur gick det med uppgiften att arbeta med dina hinder? Det har varit väldigt tyst kring den uppgiften i vår Facebookgrupp, så jag funderar på om det kanske handlar om att den var lite tuff att göra? Det är inte konstigt om så är fallet. Det är lätt att känna motstånd när det kommer till hinder, men det är superviktigt att vara förberedd.  Vi kommer straxt att fortsätta att jobba med de hinder vi sätter upp för oss själva på vägen, men till att börja med ska vi fundera kring hur det kommer sig att vi hela tiden saboterar för oss själva när vi går mot våra mål.

Varför gör jag inte som jag vill?
Om någon råkar stänga in dig i en källare, kommer din hjärna att sätta igång att arbeta för högtryck för att hitta en väg ut ur källaren. Kanske kan du få upp dörren, skrika så högt så någon hör dig, slå sönder ett fönster eller vänta tills någon släpper ut dig. Du har en fantastisk hjärna som hjälper dig att komma på smarta sätt att ta dig ifrån obehagliga situationer, det är faktiskt tack vare den som vi som art har överlevt trots att vi varken har klor, kan springa fort eller flyga.

Det finns dock en liten hake med vår smarta hjärna och det är att den försöker lösa alla obehagliga situationer på samma sätt. På samma sätt som den kommer med lösningar för att ta oss ur källaren, på samma sätt söker den att hitta kreativa lösningar för att komma ifrån obehagliga känslor som till exempel stress, tråkiga minnen, ångest och ilska. Fantastiskt nog hjälper hjärnan dig att undvika sådant som faktiskt är farligt eller obehagligt, som att hoppa från höga höjder eller springa framför tåget, men du får också hjälp att undvika tankar, känslor och minnen som är associerade med det obehagliga. Om du får ångest när du går på bio, så undviker du att gå på bio. På kort sikt tar det bort din ångest, eftersom du undviker det som ger dig ångest – men på lång sikt tar det inte bort din ångest eftersom du kommer att fortsätta att ha ångest varje gång du ska gå på bio.

Kreativ hopplöshet
Gång på gång söker din smarta hjärna lösningar för att ta bort det obehagliga. Tänk dig att du har bråkat med din livskamrat och är rasande arg och ledsen på en och samma gång. Kanske känner du dig även lite rädd och uppgiven, eftersom ni har haft samma gräl minst en gång i månaden de senaste tio åren. Alla dessa obehagliga känslor puttrar runt inom dig som i en stor känslogryta och plötsligt känner du dig otroligt sugen på godis. Så du letar upp barnens lördagsgodis i skafferiet och trycker i dig en hel näve på stående fot. Varför? Jo därför att din hjälpsamma hjärna kommer med en lösning att bara för en stund hjälpa dig att fokusera på den lustfyllda känslan att äta något sött, istället för att må så här eländigt. Det blir en kreativ lösning – men eftersom det bara hjälper dig en kort sekund – är lösningen ganska hopplös. Känslorna kommer tillbaka när godiset är svalt och troligen har de även med sig det dåliga samvetet i släptåg.

Undviker känslor och tankar
När det kommer till hälsa har vi människor en förmåga att undvika vissa tankar och känslor genom att stoppa något i munnen. Vi käkar en macka när vi känner oss stressade, tar ett glas vin när vi vill slappna av, äter godis när vi känner oss kränkta av chefen. Och detta trots att vi bestämt oss för att leva hälsosamt. Samma undvikande gör att vi sitter kvar i soffan istället för att ta kvällspromenaden, för att impulsen att vi är trötta är starkare än vår längtan att leva ett hälsosamt liv. Självklart är det helt i sin ordning att ge efter för tröttheten ibland eller dricka och äta saker du kanske inte har planerat, men när det lägger krokben för det liv du vill leva då är det dags att göra något åt det.

Inom ACT arbetar vi med acceptans och mindfulness, för att inte behöva reagera impulsivt på det vi känner och tänker utan istället kunna göra vad som är bra för oss. ”Det är bra för mig att gå på bio – för jag vill se just denna film och det gör mitt liv meningsfullt att umgås med mina vänner.” ACT ger dig då redskap att hantera det som din hjärna påstår är obehagligt, så du kan leva det liv du väljer att leva där bio kanske ingår. Tillsammans kommer vi att arbeta med just din förmåga att välja det som är viktigt trots att det ligger ett hinder i vägen. 1472449759152

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

3 kommentarer till “Varför gör jag tvärt emot det jag vill?

 1. Vissa dagar är det bara så svårt ..en del av huvudet säger jag vill medans den andra säger nä du orkar inte o oftast vinner den … Varför ? Jag vill ju ha orken o framförallt lusten tillbaka . För mig blev det så här efter en svår tid i livet en annan människa gjorde mig till en snigel som kröp in i sitt skal så fort jag kände hotet närma sig . Den människan försvann till slut men känslan blev kvar vissa saker får mig fortfarande o backa in i skalet fast orsaken är borta . Det blir så att inget blir ”gjort” alls . Det jag älskat o göra som att röra på mig o umgås o vara glad togs bort o nu sitter jag fortfarande i skalet o gömmer mig . Jag tvingar mig själv ibland men efter ett par dar blir jag så oerhört trött att jag är tillbaka i samma igen . Sitter o stirrar o får inte mycket gjort .. Jag längtar efter mig själv ..

 2. Vill först tillägga att jag känner igen mej mycket i det som Tarja skriver.
  Mina hinder handlade mycket om att jag är så oerhört trött. Har haft sömnproblem sedan 15årsåldern. Tror tröttheten har satt de största hindren i hur mitt liv ser ut idag.
  Förut har jag tänkt att det är pga sjukdom.

 3. Det är bra för mig att gå ut, oberoende av väder för då sover jag bättre och det leder till att jag börjar må bättre

  Dethär skall jag komma ihåg under hösten
  Tack Maria!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.