Bristen på återhämtning gör dig sjuk

Stresscoacher, stresshantering och återhämtning

I eftermiddag sätter jag mig på tåget och åker ned till Ängelholm igen. Framför mig ligger fem dagar med våra blivande stresscoacher. Vi träffade dem första gången i höstas och de har efter det studerat, samt haft egen övningsklienter. De här fem dagarna avslutar deras utbildning. Jag kan säga att jag är otroligt stolt över vilka kunniga och erfarna coacher vi kommer att examinera. Det unika med dessa är att de inte bara har verktygen till hur du hanterar stressen – de har även kunskap om vad som händer i hjärnan och i kroppen och vilka insatser som behövs för att läka.

Denna kunskap tillsammans med mindfulness, ACT och andningsverktyg gör dem ovärderliga i vårt stressade land. Redan innan de har tagit examen blir de uppbokade som kursledare, föreläsare och att coacha klienter. Stress idag är en av de vanligaste orsakerna bakom sjukskrivning. Det är ett allvarligt hälsoproblem och alla drabbas någon gång av det i någon form. Alla blir inte sjuka, men alldeles för många blir allvarligt sjuka och det tar lång tid att komma tillbaka om kroppen drabbas för hårt.

Våra stresscoacher har lärt sig en viktig regel och det är att – stress inte är farligt, det är bristen på återhämtning som kan bli riktigt farlig. Den naturliga återhämtningen blir svår att få i vårt samhälle idag. Jobb – barn – hem – mat – träning – hobbies – vänner – familj. När du sedan ramlar ihop trött i soffan på kvällen finns det inte energi kvar till att göra annat än att slötitta på teve. Om hjulet fortsätter att snurra på samma sätt år ut och år in, behöver du fundera kring vad som är viktigt i livet. Är det värt att betala med din egen hälsa?

Jag har själv sagt att mina hundar har varit min räddning. För oavsett hur mycket jag har att göra, oavsett om jag är tvungen att prioritera bort träning och dra ned på återhämtningen så behöver mina hundar gå ut. Och då får jag min återhämtning på våra skogspromenader. Jag märkte det väldigt tydligt igår när jag satt och betade av min Att-göra-lista. Hundarna bor tillfälligt hos min svärfar på landet, så jag fick fritt spelrum till att jobba utan att bli störd. Plötsligt när jag såg på klockan hade jag suttit framför datorn i 10 timmar. Jag kände mig inte trött eftersom jag har ett roligt jobb (för det mesta) och troligen var jag hög på stresshormoner efter som jag fick jobba utan återhämtning. Det är lätt att fastna i ett stressat tillstånd. Även jag som är medveten kan alltså göra det.

Så min vän, vilken slags återhämtning tänker du ge dig själv idag?

Vill du veta mer om Stresscoachutbildningen?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *