Behöver vi hälso- och träningsmål?

Behöver vi mål när vi arbetar mot vårt bästa jag? Igår på Stresscoachutbildningen som jag och min kollega Anna Hallén håller i, pratade jag om skillnaden mellan att sätta ett mål eller behålla en riktning. När du sätter ett mål blir det lätt prestationsinriktat, det vill säga jag behöver göra små steg varje dag för att nå något jag vill. Belöningen kommer när du når ditt mål eller ditt delmål. Det gör att vi ofta behöver ett stort mått viljestyrka för att genomföra de där dagliga handlingarna för att komma till vårt mål. Att hoppa över lussebullen och att välja att ta en kvällspromenad efter jobbet tar mängder av viljestyrka och när du är trött och stressad har du inte så mycket viljestyrka över, det mesta går åt till dagliga beslut och handlingar.

Om du sedan uppnår ett mål – vad händer då? Ska du sätta ett nytt mål eller ska du hoppas att du lyckas hålla det du har uppnått? Många som går ned i vikt, går oftast upp snart igen när det har nått sin målvikt.

Om du istället väljer att behålla en riktning vinner du många fördelar. Att söka efter hälsosamma vanor som du vill ha, istället för att sträva efter att uppnå kortsiktiga mål. En hälsosam vana ger dig oftast en belöning direkt – du väljer ett hälsosamt lunchalternativ för att du vill ha en lugn mage eller du gör ett spinningpass innan jobbet för att du älskar att ha en stark kropp. Du behöver inte försaka något eller prestera för att uppnå ett mål – du gör sunda val för att du vill och för att det är den riktningen på livet du vill ha.

Att arbeta för det du tycker är viktigt när det kommer till din hälsa är även något du kan göra varje dag, med hjälp av val och handlingar.Du hämtar kraft och motivation ur din riktning. En hälsosam vana ligger i nuet, medan målen finns i framtiden.

Att gå ned 15 kilo i vikt är ett mål – att leva hälsosamt är en riktning. Att börja träna är ett mål – att sköta om sin kropp är en riktning.

Vad är viktigt i ditt liv när det kommer till din hälsa? Vilken riktning vill du ha eller vilka hälsovanor ska finnas i ditt liv?

Jag vill ha en stark och smidig kropp, som hjälper mig att leva det liv jag önskar leva. Det är min riktning. Det gör också att jag vill röra på mig, jag vill göra sunda val för jag längtar efter att bli starkare, piggare och smidigare. Snart har min förkylning lämnat mig och jag kan gå tillbaka till att träna igen och att bygga upp styrkan i knät.

Du vet väl om att du kan ge dig själv lite extra stöd genom att gå en av mina webbkurser som startar i januari. En kurs som handlar om stresshantering och en som handlar om hållbar viktminskning – båda använder ACT och självmedkänsla som verktyg. Missa inte att boka in redan nu, för platserna är begränsade. Läs mer här.  

Tack för att du läser min blogg. 

 

 

 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *