Kan du konsten att kunna vila?

Igår påbörjade jag utbildning som Mindfulnessinstruktör som kommer att pågå under våren. Vi deltagare blev serverade en intressant dag där föreläsningar, varvades med Mindfulnessövningar och gruppdiskussioner. Vår lärare är läkaren och författaren Ola Schenström, som bland annat har skrivit Mindfulness i vardagen. Om du är nyfiken på Mindfulness så kan jag verkligen rekommendera den boken, för den är enkel och samtidigt mycket informativ  och full med övningar.

Ola sa många intressanta saker, men en som jag vill prata om idag – ”Det är inte stressen som är det stora problemet i vårt samhälle idag, det är bristen på återhämtning.”. Han menar att vår kropp är gjort för att kunna hantera stress, men inte den ständiga stressen. Vi behöver också få möjlighet att komma ned i ro, vila och återhämta oss. Får vi möjlighet till det? Eller är det inte så att vi ständigt är på väg, ständigt presterar eller blir matade med information som vi måste ta ställning till?

Hur ser det ut med din återhämtning? När vilar du? Sover du ordentligt? Tillåter du dig att vara lite lat ibland eller plågas du då av dåligt samvete? Kom ihåg att din kropp är fantastisk på att komma ikapp och läka sig själv – men då behöver den vila.

I vårt samhälle är aktivitet och prestation förknippat med något positivt och statushöjande. Medan vila och inaktivitet fnyser man lite åt. Jag brukar hävda detta och jag kommer att fortsätta att hävda att det är bra att kunna tillåta sig att vara lite lat då och då. Din kropp och framför allt din hjärna behöver det.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , ,

8 kommentarer till “Kan du konsten att kunna vila?

 1. Hej Maria!
  Jag läser nu att du går mindfulness instruktörskurs hos Ola! Vad kul!!! Väldigt bra kurs, bra o kunnig ledare o själva förhållningssättet är väldigt tilltalande och sunt!!!
  Äntligen får man stanna upp ock inte behöva prestera! Grattis för detta valet! Det förändrar nästan ens liv!
  Ha en skön dag o helg!
  Med vänlig hälsning,
  Csilla

 2. Hej Csilla!
  Vad glad jag blir över att få några rader från dig! Ja, det märks att Ola brinner för sin sak och det har han ju all anledning att göra. Härligt att du också har gått utbildning där!
  Det ska bli så roligt att få börja använda mig mer av detta verktyg i mitt arbete och självklart privat. Jag brinner av iver för att få komma igång med egna grupper. Använder du det även i ditt arbete?
  Varm hälsning
  Maria

 3. Hej Maria.
  Jag har gått en mindfulnesskurs för två år sedan och mindfulness i min vardag är min bibel, men jag har för vana att tappa bort rutinerna för återhämtning när vardagens stress sätter igång och det gör att jag hamnar här igen. Den här gången värre än någon gång. Jag har fått panikångest också nu och min hjärna är så utmattad att jag har svårt att läsa långa texter och ta in långa utläggningar muntligt. Jag blev jätteglad åt din sida på fb om stresshantering och ser fram mot att följa dina råd här och där. Jag behöver det så väl. Jag kommer länka till detta nyttiga inlägg från min blogg idag och länkar även till din nya sida på fb.
  Ha en fin dag, kram

 4. Hej Maria….
  Som den sökare jag är hittade jag hit via en bloggscrapväns länklista 🙂 Som ofta när man länkar vidare i bloggvärlden.

  Jag har nu tillbringat senaste timmen (ja det är sant insåg jag precis)med att läsa din blogg har nog läst ett år tillbaka. Jag är lite besviken att jag missat det innan, då din adventskalender var precis vad jag hade behövt i december, små ljusglimtar varje dag.
  Har idag börjat jobba igen, halva min tjänst efter 10 veckors sjukskrivning, utmattnings syndrom står det i läkarintyget….
  Min reflektion är väl mera att livet hann ikapp mig efter tuff separation. Jag har hittat lite mening med livet igen och hittat min styrka, inte helt men bra mycket mera än innan.
  Min rekreation är att fotografera och att använda dessa foton till min andra rekreation scrapbooking.
  Har dessutom precis avsluta Olas bok Mindfulness i vardagen och börjat med att meditera enligt hans steg 1
  Har sedan 1 januari ätit LCHF
  Din bok Helhetsmetoden läste jag i höstas, men ska nu försöka göra övningarna.

  Tack för en mycket inspireradande blogg, men livsenergi occh vackra bilder blandat med tankvärdheter. Jag kommer tillbaka och håller mig uppdaterad 🙂

  Kramar i massor och tack för att du delar med dig av din erfarenhet. Aase

 5. Välkommen Aase! Det låter som om det finns många knytpunkter mellan oss. Du har gått igenom en tuff tid och är tillbaka gaska snabbt efter sjukskrivningen. Men du har hittat många verktyg för att arbeta med dig själv, KBT, Mindfulness och rekreation är de verktyg jag skulle rekommendera efter en Utmattning (jo… rörelse också förstås). Jag var inne och tittade på din blogg och fylls av både värme och förundran över hur duktig du är! Fantastiskt fina bilder du skapar! Det är en fröjd att titta på. Jag hoppas att du även fortsättningsvis kommer ha glädje av att läsa min blogg.
  Varm kram
  /Maria

 6. Marie-Louise, min vän.
  Det är tufft att bli sjuk av stress. Jag har själv varit där och kunde tillslut knappt gå utanför dörren på grund av panikångest, så jag vet hur många känslor som tynger ned en under en sådan period.
  Det glädjande är att vår hjärna är så bra på att läka och det finns alla anledning att tro att du kommer tillbaka och hittar en väg till en lugnare plattform.
  Stressen kan vara en livsfarlig sjukdom och trots det är var och varannan människa så stressad idag. Jag hoppas att du hittar något matnyttigt på Stresscoachen.
  Varm kram
  /Maria

 7. Åh-så roligt! Jag vill också! En dag kommer nog även jag att utbilda mig till mindfulnessinstruktör. En dag. Då är det alltså via mindfulnesscenter du utbildar dig?

 8. Ja Jenny, det är via Mindfulnesscenter. Få utbildningsdagar, men intensiva och dessutom mycket egenträning. Men man blir inte en bra instruktör om man inte tränar regelbundet själv.
  Hoppas du får möjlighet att gå någon gång, det är mycket givande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.