Jag förlåter mig själv för att jag är operfekt människa

Jag hade förmånen att spendera ett halvår i Sierra Leone när jag var nitton år. Där fick jag lära mig ett mycket fint ord som jag aldrig har stött på i någon annan kultur ”Osh ya”. Det betyder ”Jag känner dina känslor och känner med dig”. Det handlar om att uppleva medkänsla för någon annan som har det svårt. Ett varmt och respektfullt uttryck. Jag minns hur fascinerad jag blev av deras förmåga att bokstavligen känna med varandra och göra vad de kan för att bära varandras bördor. När jag blev sjuk en gång, så kom mina vänner och turades om att sitta bredvid mig även om jag var för sjuk för att orka prata. Eller hur kvinnorna hjälpte varandra att sörja på begravningarna, genom att ljudligt uttrycka sorgen och gråta tillsammans. Man visade en oerhört stor medkänsla med varandra och hjälptes åt att bära varandras bördor genom att känna den andras känslor.

Jag skulle kunna fortsätta att skriva hur mycket som helst om dessa generösa människors fina kultur, men jag ska stanna vid orden Osh ya – jag känner dina känslor och känner med dig. Jag är övertygad om att du är en människa som håller flera människor i ditt hjärta. Som bekymrar dig när de är bekymrade, som tröstar och förstår, som ställer upp och gör vad som står i din makt för att underlätta för de du älskar.

Jag vill nu ge dig en övning. Tänk på en av dessa gånger då du har tröstat, hjälpt eller visat omsorg för någon i din närhet eller kanske till och med i ditt jobb om du arbetar med att vårda andra. Hur kändes det? Önskade du att du hade kunnat gör mer än du kunde? Kände du empati och medkänsla för den andres sorg, bekymmer eller smärta?

Tänk nu efter och se om du kan komma ihåg sist du gav dig själv samma uppmärksamhet och empati som du gav din vän eller patient? När tröstade du dig själv sist och berättade att du är bra och duger som du är? Kommer du på något tillfälle?

Använd nu din fantasi och tänk dig att du ger dig själv samma omsorg som du ger till din vän. Säg till dig själv saker som
”Jag är jättefin precis som jag är. Jag kämpar med min övervikt och det är extremt tufft när man är så hård mot sig själv som vad jag är. Men jag ska komma ihåg att jag är snygg och bra idag.”
”Jag förtjänar att må bra och ska vara rädd om min hälsa och på så sätt min framtid. Det är svårt och jag förstår att det beror på att jag ställer så höga krav på mig själv och stressar på jobbet. Jag gör mitt bästa och det är bra nog.”
”Det är inte lätt att kämpa så med mina känslor. Men som alla andra förtjänar jag min egen omsorg och medkänsla. Idag ska jag vara extra varm och medkännande mot dig själv.”

Du förtjänar din tröst, din medkänsla och din egen omsorg. Ge dig själv lite extra uppmärksamhet idag och förlåt dig själv för att du är mänsklig och gör misstag – som alla andra. Säg Osh ya till dig själv.

 

 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “Jag förlåter mig själv för att jag är operfekt människa

  1. Så fint uttryck! Och så klokt skrivet, som vanligt 🙂 Men att det ska vara så svårt att vara omtänksam om sig själv och visa omsorg. Jag ska försöka att ta hand om mig själv idag. Nu när jag inte bara har utbrändheten att ta hänsyn till utan även en släng av magsjuka så behöver jag pysslas om idag. kram och ta hand om dig idag.

  2. Vilka kloka ord och vilket fantastiskt uttryck. Ett sånt önskar jag vi hade även i svenskan.. eller så får vi väl börja använda deras till alla kan det. Jag tror många glömmer bort att ge sig själva just det du beskriver.

    Ha en fin dag!

    /Liv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *