Att LEVA det liv du vill LEVA

Det här med nyårslöften. Hur kommer det sig att vi skapar dem år efter år? Troligen på grund av att du har en bild av hur du vill leva – men väljer att leva på ett helt annat sätt. Så år efter år ger vi oss själva en ny chans att börja leva mer som vi vill leva. Men egentligen borde det inte vara så här, eller hur? Om vi vet hur vi vill göra och vad vi vill göra, så borde vi inte behöva ge oss själva nya löften igen och igen. Varför gör du inte som du vill?

Till att börja med så finns det anledningar till att du inte lever som du vill göra. Låt oss titta på dem.

Vana
Du gör som du alltid har gjort. Du stoppar alltid in något i munnen för att dämpa din stress, du går alltid och sätter dig i soffan när du kommer hem från jobbet, du dricker alltid upp vinet i flaskan, du jobbar alltid lite mer när du egentligen borde känna dig färdig för dagen. Det är som ett spår i hjärnan – när x händer gör jag y – du behöver inte tänka utan du gör det. Och din hjärna älskar vanor. Vanor kostar inte extra energi och ger dig oftast en snabb belöning. Att varje gång tänka ut ett nytt handlingsmönster kostar massor av energi och därför kommer du att känna motstånd.

Du hanterar obehag
Alla obehagliga känslor som ilska, rädsla, stress, oro, sorg och trötthet vill du självklart slippa. Men att ta en rask promenad för att slippa känna oro eller meditera när du känner stress, ger sällan direkt lindring av känslan. Däremot att dricka vin, tända en cigarett eller äta choklad ger dig omedelbar belöning – därför kommer din hjärna föreslå den lösningen gång på gång. Saken är det att vi inte behöver hantera våra obehagliga känslor. De kommer inte att försvinna, utan obehagliga känslor är lika närvarande som våra behagliga. De kommer att komma tillbaka, därför vinner du mer på att möta dem och låta dem följa med en stund på din resa. Det tar mindre kraft ifrån dig att acceptera dem än att slåss emot dem. I boken Viktfällan beskriver vi steg för steg hur du lär dig att möta alla känslor, för att du ska kunna välja att göra det du vill – istället för att låta flykten från det obehagliga styra dig.

Nå dina mål med ACT
Inom ACT (acceptance and commitment theraphy) får vi spännande verktyg att jobba med för att leva som vi vill.

1. Vi börjar alltid med att söka efter vårt livsvärde. Vad är viktigt i mitt liv? Vilken slags människa vill jag vara? Självklart finns det flera livsvärden i ditt liv, som berör olika områden för dig. Kanske det är att du tycker det är viktigt att vara stark och frisk, att du är en människa som prioriterar dina nära och kära, att du prioriterar att vistas i naturen. Att stanna upp mitt i livets karusell och fundera över vad som är viktigt och vart du är på väg är en god investering. Det är så lätt att bara följa med i allt som händer och då och då stirra dig blind på det du inte vill ha eller vill komma ifrån. Men istället för att fokusera på problemet så fokuserar du genom dina livsvärden på det som är viktigt och meningsfullt.

2. Vi möter våra känslor när de kommer och försöker inte att undvika dem, slåss emot dem eller gömma dem. Våra emotioner – alla emotioner – får finnas där och vi övar oss att tillåta dem. Kanske genom att andas, stanna upp och känna efter en stund istället för att tända den där cigaretten, äta den där chokladen eller plocka fram telefonen för att kolla Facebook.

3. Vi vårdar oss själva med självmedkänsla. Det gör ont och det får vara okej. Vad skulle du säga till din bästa vän som känner som du just nu? Kan du ge dig själv den kramen du mest av allt behöver nu?

4. Nu är det dags att agera mot ditt livsvärde. Att göra det som är viktigt och inte det som tar bort din stress, din oro eller rastlöshet för stunden. När du påmint dig om ditt livsvärde, mött dina känslor och vårdat dig med en självsnäll uppmärksamhet – då kan du besluta hur du ska agera. Vad du behöver göra som är viktigt för att följa ditt hjärta och inte dina impulser, dina vanor eller undvika obehag.

LEVA
Svårt att koma ihåg? Tänk på att du gör detta för att LEVA det liv du vill LEVA. Så när suget kommer efter att göra tvärtemot det du vill kan du tänka LEVA.

Livsvärde – vad är viktigt för mig?
Emotion – jag möter mina känslor.
Vårda – jag är självsnäll och vårdar mig själv.
Agera – jag tar steg och agerar utifrån det som är viktigt för mig.

Gott slut på 2018 och välkommen 2019 – det året jag vill lära mig att LEVA.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

4 kommentarer till “Att LEVA det liv du vill LEVA

 1. Gott slut och ett gott nytt År maria. <3

 2. SÅ klokt!

  Gott nytt år önskar Åsa G

 3. Sanningen❤och med sanningen kommer ljuset och KÄRLEKEN!

 4. Tack Åsa och Åsa G! Ett härligt gott nytt år, med nya möjligheter önskar jag er.

  Karolina, puh… det där med sanning är tufft. Knepigt att veta vad som är sanning och om jag vågar vara helt sann mot mig själv. Och våga lite på att kärleken faktiskt kommer med sanningen. Läskigt.
  Men jag upprepar för mig själv – Jag behöver inte vara rädd, jag är oändligt älskad och jag kan inte göra fel.
  Kramar och gott nytt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *