Lucka 15 – ingen blir bättre av tjat

Du vaknar på morgonen och tänker ”Oj, jag sov lite dåligt i natt, jag borde ha gått och lagt mig tidigare.” Du gör din frukost och tänker ” Jag borde göra en grön smoothie, men jag hinner verkligen inte det får bli en macka.” Du klär på dig och tänker ”Jag borde verkligen gå ned i vikt, nu kommer jag snart inte i mina jeans som var så rymliga förut.” Du åker till jobbet och tänker att du borde tagit med dig dina träningskläder för att träna, borde tagit bussen istället och borde ha åkt lite tidigare. När du väl är framme så har du varit vaken i två timmar men redan hunnit tjata på dig själv och berättat för dig att det du gör inte är riktigt tillräckligt och bra. Du beter dig väldigt ohyfsat mot dig själv, värre än en tjatig förälder. Och jag misstänker att du gjorde likadant igår och kommer att göra samma sak imorgon. När ska du få vila ifrån dina egna högt satta förväntningar? När kommer du börja dagen med en kram och med att pyssla om dig själv.

Har du provat att tjata på ett barn? Eller på en annan vuxen? Brukar du få din vilja igenom då? Och om du får det är det inte med glädje, utan under protester. Det du gör mot dig själv är värre än tjat. Och om tjat sällan fungerar, hur tänker du att det fungerar med att ständigt berätta för någon att det du gör inte är tillräckligt utan borde ha gjorts annorlunda. Det skapar mängder med stresshormoner i din hjärna och dessa kommer inte att stötta dig att skapa nya hälsovanor.

Du behöver värme, omtänksamhet och förståelse. Då är det en större sannolikhet att du kommer att göra bra saker för dig själv. Så hur kan du istället göra eller tänka? Jo, öva dig i att ställa dig själv två frågor när du sätter igång att tjata på dig själv.

  • Hjälper den där tanken mig att leva som jag vill leva?
  • Hur kan jag hjälpa mig själv just nu?

Skriv ned dessa frågor på en lapp. Sätt upp dem vid sängen, datorn, spegeln eller ställen där du läser dem ofta. Så du kan påminna dig själv om att du är tillräcklig. Det du gör är tillräckligt. Och att du behöver vänlighet ifrån dig själv inte kritik och hårda ord. 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Lucka 15 – ingen blir bättre av tjat

  1. Oj så träffande. Inte ens fattat (förrän Nu) att jag håller på så här. Tack (Igen) för ett så klokt inlägg. ❤️❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *