Skuldkänslor

Skrivet oktober -08

Det är märkligt nog ett av mina tydligaste barndomsminnen. Jag är fem år och sitter och fikar med min storasyster och mamma. De är upptagna i en livlig diskussion och jag sitter och dagdrömmer som vanligt. Jag sträcker mig efter mitt winerbröd och tar en välsmakande tugga av det flottiga brödet, när plötsligt mamma vänder sig mot mig och utbrister “Nämen, nu tog du mitt winerbröd Maria! Och det som dessutom var större!” Idag 30 år senare vet jag att mamma skojade med mig, men det förstod jag inte då. Jag kände en sådan skam och skuld över att ha tagit mammas större winerbröd att jag gled ned från soffan och gömde mig under bordet.

Att göra fel är något jag alltid har mått dåligt över. Ibland har jag till och med svårt att titta på film då människor gör sådant de inte får och kan bli påkomna – som att snoka hos någon annan eller stjäla. Det som får mig att må dåligt är skamkänslor. Skam skiljer sig från skuld.

Skam
Skam handlar om en form av genans eller rädsla. Den är fokuserad på en själv och man känner sig dålig eller underlägsen. Inre skam handlar om att man kanske känner sig mindre värd än andra, har dålig självkänsla, äcklig eller defekt. Yttre skam fokuserar på vad andra ska tycka och känna om mig. Många känslor hos oss, som rädsla, glädje, ilska och sorg är medfödda affektioner; men skam är något som kommer senare ur en blyghet och självmedvetenhet.

Skuld
Skuld kommer ur empati för andra människor. Den bottnar i en önskan av kontroll och att ta ansvar över någon annan. Det kan också komma ur tankarna att någon har skadats; katastroftänkande. Det ger sorg, samvetskval och ibland ånger. Ofta används skuld med barn i uppfostran “Nu blir mamma ledsen när du gör så.” i syfte att skapa empati hos barnet.

Nytta med skam och skuld?
Alla har vi ett behov av att tillhöra en grupp och skammen och skuldkänslorna kommer ur en rädsla att bli utesluten. En sund skam kan fylla en viss funktion genom att vi inte skadar andra, följer vissa viktiga sociala regler och stramar upp vår moral. Men skam som begränsar oss, som vi använder för att slå på oss själva eller för att undvika krav från andra är meningslös och obehaglig. Det bästa vi kan göra är att berätta för andra vad som är vår skam, därför att i vår skam är vi ensamma – men när vi berättar kan det kännas lättare i ljuset av någon annans accepterande.

Skuldkänslor är en ickefruktbar känsla som många, många gånger enbart suger kraft och energi ur oss, samt hindrar oss från att fatta kloka beslut eller leva efter våra egna val. Alla vuxna människor har yttersta ansvar över sina egna liv och vi kan inte förvänta oss att andra ska ta över våra val och vårt välbefinnande.

Nästa gång du känner att skuldkänslan kommer smygande – stanna upp och ställ dig frågorna
1 Behöver jag denna känsla?
2 Vilken nytta gör den mot mig eller mot andra?
3 Hur kan jag tänka och känna istället?

Pröva att välja bort skuldkänslorna.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.