Terapihunden Selma

En av mina bloggläsare frågade om dvärgpudeln Selma som så ofta förekommer på min blogg. ”Vad menar du när du säger att Selma är din kollega?”.

Selma är en terapihund. Det innebär att jag använder henne i mitt arbete som samtalsterapeut. Om du är patient hos mig kommer du att träffa henne, eftersom hon i de flesta fall är med i vårt samtalsrum.

selmatröttDet som är så fantastiskt med djur är att de är oerhört lyhörda för vad människan behöver och vill ha. Vissa hundar fångar snabbt upp om en människa är ledsen och behöver tröst, om någon är spänd, orolig eller stressad och skulle må bra av att koppla av. Jag kan inte tala om för Selma hur hon ska arbeta med en människa, det avgör hon själv. Ibland ligger hon i sin korg, ibland lägger hon sig bredvid min patient i soffan och i några sällsynta fall sätter hon sig i knät. Hon lugnar, tröstar och får alla att koppla av med sin närvaro, men aldrig påträngande om det inte behövs.

Jag märker stor skillnad när Selma jobbar eller när hon kopplar av. Hon ligger aldrig i mitt knä när hon jobbar, hon stör aldrig mig eller pockar på min uppmärksamhet som hon alltid gör på vår fritid. Hennes fokus ligger på vår patient.

Och många gånger har hennes päls blivit våt av tårar och hon har fått unga trasiga tjejer att viska sin innersta smärta till henne. Andra gånger har hon fått någon trumpen att skratta, en kylig stämning att bli varm och de stressade att lugna ned sig. Och ofta får jag höra hur skönt det är att klappa en mjuk päls när man är lite nervös och ledsen. Orden kommer mycket lättare då.

selma

 

Sen är Selma mitt fotomodell och hjälper mig att sätta en bild till viktiga ord och affirmationer.

selma

Förutom det – är hon vår familjemedlem och en klok och fin vän. Till glädje för många.

levnadsgladVill du träffa Selma och mig. Välkommen att höra av dig eller läs mer om hur jag arbetar på min hemsida www.kreativdialog.se.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

6 kommentarer till “Terapihunden Selma

 1. Hon är helt fantastisk lilla Selma på alla sätt 🙂 Så söt och fin och förstående…skulle inte ha något emot att ha henne hemma hos mig 🙂

 2. Selma verkar vara en sådan fin vovve. Klart att hon är till stor hjälp i terapi. Jag skulle gärna komma till er om jag bodde i Sthlm.
  Jag har skrivit ut ditt schema och ska försöka må bättre ett steg i taget. Din blogg är en stor inspirationskälla för mig Maria. Tack!!!
  Ha nu en skön trettondagsafton!

  Kram/Susanne

 3. Underbart att höra att du har din hund till hjälp! Det borde finnas många fler terapihundar, så skulle många människor må mycket bättre.

 4. Djur får ofta en att känna sig så trygg. I alla fall om det är djur man har en bra känsla till. Vi har katt och är jag lite stressad så blir jag ofta så lugn när han kommer och lägger sig på mig, börjar spinna och mysa. Det är en fin känsla.
  Jag kan verkligen tänka mig att det underlättar för många att Selma finns med när du har dina samtal.
  Ha en fin lördag,
  kram Lina

 5. Vilken söt vovve!! Tycker att din blogg är intressant, kloka ord!

 6. Vad härligt att få ha sin hund som kollega! Vilken smart idé att ha ett djur i ett terapirum. Bara av att kolla på djur får människor att känna sig lugnare eftersom dem sprider så mycket kravlös kärlek.

  Mycket inspirerade blogg Maria!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *